Ginko ne sprječava Alchajmera

Ginko Biloba
Ginko Biloba
Ginko Biloba
Ginko Biloba

Kineski tradicionalni biljni lijek “ginko biloba” uopšte ne smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, utvrdio je tim francuskih stručnjaka iz bolnice Kaslardi u Tuluzu.

U nekim krugovima se godinama vjerovalo da je ginko čudesni lijek, koji se može nabaviti bez recepta i povećati mentalne sposobnosti i preciznost pamćenja starijih ljudi.

U petogodišnjem francuskom istraživanju su učestvovale 2.854 osobe starosti od 70 godina naviše, koje su već bile kod ljekara zbog problema sa pamćenjem.

Ekstrakt iz lišća drveta ginko biloba, u obliku pilula, je dva puta dnevno davan polovini ispitanika, dok su ostali dobijali placebo koji je imao sličan ukus i izgled kao pilule ginka.

Tokom pet godina, kod četiri odsto ispitanika iz grupe koja je dobijala ginko, je utvrđena “vjerovatna” Alchajmerova bolest, dok je u placebo grupi ovakva dijagnoza postavljena kod pet odsto ispitanika.

Tim iz Tuluza, kojim je rukovodio Bruno Vela, je procenio da razlika u obolijevanju od Alchajmera između dve grupe nije od statističkog značaja.

Francuskim istraživanjem su potvrđeni rezultati jedne ranije američke studije iz 2009. godine o (ne)efikasnosti ginka u prevenciji Alchajmerove bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.