Broj oboljelih od virusa zapadnog Nila povecan na 117

Virus zapadnog Nila
Virus zapadnog Nila
Virus zapadnog Nila
Virus zapadnog Nila

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Klinickog centra Srbije do danas je registrovano 117 pacijenata sa virusom groznice zapadnog Nila – 12 više nego prije nedelju dana, ali taj broj nije konačan jer se za neke od novoprimljenih još čekaju virusološke potvrde Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

„Poslije zastoja zbog problema sa testovima koje je imao ‘Torlak’, najnoviji podatak je da je virus groznice zapadnog Nila potvrden kod 117 pacijenata, ukljucujuci 11 sa smrtnim ishodom”, izjavio je danas Tanjugu direktor klinike prof. dr Dragan Delic.

Isticuci da se situacija stalno mijenja i da su neki od pacijenata za koje su danas stigli rezultati vec otišli kuci, on je dodao da je jutros potpisao desetak uputa za novoprimljene pacijente sa klinickom slikom koja lici na groznicu zapadnog Nila, kojima „Torlak” treba da uradi virusološke potvrde.

Medu hospitalizovanima su najbrojniji pacijenti sa simptomima meningitisa (zapaljenja moždane opne), encefalitisa (upale mozga) ili meningoencefalitisa.

Dr Delic je ranije objasnio da su najugroženije osobe starije od 50 godina, koje vec imaju slabiji imunitet i pate od hronicnih zdravstvenih oboljenja medu kojima su hipertenzija, dijabetes, poremecaj srcanog ritma, neurološka obolenja…

On je podsjetio da zarazu prenose komarci i da je njeno širenje moguce sve dok postoji aktivnost ovih insekata.

Strucnjaci isticu da protiv virusa groznice zapadnog Nila nema specificne terapije i da je sprecavanje uboda komarca najlakši i najefikasniji nacin prevencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.