Zaraza Klostridijom u KBC „Zvezdara“

Klostridijum
Klostridijum

Desetak pacijenata na gerijatriji u Kliničko-bolničkom centru “Zvezdara” zaraženo je bakterijom Clostridium.

Zaraza Klostridijom u KBC Zvezdara

Bakterija koja može biti i smrtonosna izolirana je kod svih pacijenata koji su smješteni u tri bolesničke sobe. Svi oboljeli su starije osobe, a sobe u kojima borave su izolirane i posjeta je zabranjena.

Bakterija se pojavila prošle nedjelje kod desetak pacijenata. Bilo je pacijenata kojima je išla pjena na usta, što su liječnici objasnili bolničkom infekcijom klostridije.

U KBC “Zvezdara” kažu da je u posljednjih desetak dana liječeno 13 pacijenata kod kojih je potvrđena ova bakterija, ali da nemaju nove slučajeve. Sada samo još dvoje pacijenata ima simptome u smislu proljeva i liječe se na kliničkom Odjelu gerijatrije, ali, kako tvrde, epidemije nema.

Prošli tjedan nas je posjetila i sanitarna inspekcija i ustanovljeno je da su svi pacijenti tretirani na adekvatan način i da su poduzete sve potrebne mjere u cilju sprječavanja širenja i prenošenja klostridije. Bitno je da infekcije pravovremeno prepoznajemo zahvaljujući brzom testu na toksine. Takvi pacijenti se čak i pri početnoj sumnji na prisustvo bakterije izoliraju i poduzimaju se mjere posebnog nadzora – dr Lili Radulović, šef Odjela za prevenciju bolničkih infekcija u KBC “Zvezdara”.

Bakterija prisutna odranije

Kao i u većini zdravstvenih ustanova, i mi na liječenje primamo i pacijente kojima je ustanovljena kontaminacija klostridije, koja se češće javlja kod ljudi s oslabljenim imunitetom. Bakterija je najčešće već prisutna kod pacijenata prije hospitalizacije “, kaže dr Lili Radulović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.