Piletina kriva za urinarne probleme

Piletina kriva za urinarne probleme
Piletina kriva za urinarne probleme
Piletina kriva za urinarne probleme
Piletina kriva za urinarne probleme

Više miliona žena u svijetu svake godine pati zbog urinarnih infekcija; naučnici za to pronalaze čudnog krivca – piletinu.

Istraživači već neko vreme spekuliraju da do infekcija dolazi zbog same bakterije escherichie coli koja se nalazi u čovjeku, međutim kanadski naučnici smatraju da soj klice najvjerovatnije potiče od pilića.

Istraživača sa McGill univerziteta u Montrealu upoređivali su genetske otiske escherichie coli iz urinarnih infekcija sa 320 uzoraka bakterije iz piletine, svinjetine i govedine.

“Piletina je možda rezervoar za ešerihiju koja dovodi do infekcija urinarnog trakta,” rekao je autor studije Emi Manges.

Podaci ukazuju da je veća šansa da infekcije dolaze direktno sa ptica nego zbog ljudske kontaminacije tokom prerade hrane.

Pored toga, naučnici pretpostavljaju da moderni metodi uzgajanja pilića, situaciju čine još gorom.

“Zabrinuti smo što ešerihija postaje rezistentna i smatramo da razlog za to leži u pretjeranoj upotrebi antimikrobnih sredstava u proizvodnji hrane za životinje,” rekao je gospodin Manges.

“Sada su veće šanse da terapije protiv ove bakterije ne djeluju, a samim tim i troškovi liječenja se povećavaju”.

Manges smatra da bi smanjenje upotrebe antimikroba na farmama, kod ljudi smanjila infekcije koje su otporne na lijekove.

Nova vrsta rezistencije kod escherichie coli se sve više širi i čini između 5 i 10% svih urinarnih infekcija čiji je uzročnik ešerihija.

Priprema se opsežno istraživanje ovog slučaja i kako spriječiti rezistentnost ešerihije, a u međuvremenu se ljudima savjetuje da piletinu prije konzumiranja pažljivo operu i skuhaju kako treba kako bi se rizik za zarazu smanjio.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.