Kubanci imaju vakcinu protiv raka?

Cimavax
Cimavax

Početkom ove godine američki predsjednik Barak Obama “olabavio” je zabrane u vezi s putovanjima, diplomatskim odnosima i trgovinom s Kubom.

Brojni Amerikanci su slavili činjenicu da će rum i cigare postati dostupniji. Više od pola vijeka kubanski proizvodi su bili teško dostupni – još od ekonomske blokade hladnog rata.

Iako embargo nije u potpunosti uklonjen, američki naučnici sada trljaju ruke radi dostupnosti kubanskih medicinskih istraživanja, koja na nekim poljima smatraju naprednijim od ostatka svijeta. Naime, uprkos represiji kubanske vlasti i Kastrovom strogom režimu, prioritet te zemlje bila su i ostala medicinska istraživanja, posebno u liječenju raka. Takođe, kubanski imunolozi su napravili vakcinu za meningitis B, hepatitis B i monoklonalna antitijela kod transplantacije bubrega.

Kubanci imaju neke od najimpresivnijih biotehnologija na svijetu, a Obamina administracija daje sve od sebe kako bi došla do vakcine protiv raka pluća. Vakcina je naziva Cimavax te je Kubancima dostupna besplatno, a samu državu košta oko jedan dolar po dozi.

Cimavax se koristi za usporavanje razvoja raka, a iako ne ubija sam tumor, dokazano produžava život i nastanak metastaza. Ima nizak nivo toksičnosti te se kao vakcina smatra bezopasnom, a američki Roswell Park Institut je za istraživanje raka potpisao ugovor s kubanskim Centrom za molekularnu biologiju kako bi napravili dalje studije o djelovanju vakcine.

Nakon toga, sljedeći korak u puštanju vakcine je odobrenje FDA (Američkog udruženja za kontrolu hrane i lijekova). Naučnici vjeruju kako u svom sadašnjem obliku Cimavax neće biti revolucionarni lijek za rak, ali uz dorade može postati odličan način produžavanja života.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.