Kako pobijediti proljetni umor

Kako pobijediti proljetni umor
Kako pobijediti proljetni umor
Kako pobijediti proljetni umor
Kako pobijediti proljetni umor

S prvim proljetnim danima obično osjećamo karakterističan umor, koji nas ponekad obori s nogu i odvuče u krevet, a najčešće ima veze s cirkulacijom, tvrde naučnici. Tijelo nam je još uspavano, s viškom kilograma i masnoća, koje smo nataložili preko zime, zato je važno da ubrzamo metabolizam i cirkulaciju, savjetuju stručnjaci. Evo nekoliko načina, koji će vam pomoći da prebrodite prve proljetne dane.

  • Jutarnje tuširanje je dobra navika, trebalo bi da je usvojite, ako već niste. Najbolje je da se osvježite poslije vježbanja, a prije doručka. Tuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom, jer to krvne sudove čini jačim i stimuliše strujanje krvi.
  • Jak i ne previše slan doručak daće vam dovoljno energije na početku dana. So podiže krvni pritisak i energiju, ali ako imate hipertenziju, unos soli svedite na minimalnu količinu.
  • Budući da je krvni pritisak najniži u prvom satu poslije jela, izbjegavajte obilne obroke, neka budu manji i češći. Na taj način izbjeći ćete umor i pospanost poslije jela. Naravno, izbjegavajte alkohol jer loše djeluje na nervni sistem i skuplja krvne sudove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.