Nurofen nije registriran niti se prodaje na tržištu BiH

Nurofen
Nurofen

Britanski proizvođač je zavaravao kupce jer u sva četiri slučaja lijeka Nurofena nalazi se ista količina ibuprofena.

Vijest koja je odjeknula na farmaceutskom tržištu u Australiji o povlačenju lijeka Nurofen, odjeknula je i u Europi. Naime, sud u Australiji donio je odluku da međunarodna korporacija Reckitt Benckiser mora s tržišta povući nekoliko Nurofen proizvoda za ublažavanje bolova jer, kako stoji u obrazloženju, britanska tvrtka obmanjuje kupce etiketirajući identične tablete kao proizvode za različite tipove bolova. Savezni sud je presudio da je Nurofen za bolove u leđima, Nurofen za menstrualne bolove, Nurofen za migrenu i Nurofen za glavobolju apsolutno ista stvar te da isticanjem različitih namjena zavaravaju potencijalne kupce.

Radi se o istom pripravku u sva četiri slučaja koji sadržava 342 miligrama ibuprofen lizina. ‘Već godinama znamo da je to isto pa kupcima savjetujemo da kupuju uobičajene tablete protiv bolova jer su jeftinije’, rekao je farmaceut vodeće australske farmaceutske kuće “Priceline”.

Ovakvi proizvodi Nurofena prodavali su se po dvostruko višoj cijeni od uobičajenih tableta protiv bolova u Australiji te Novom Zelandu i u Velikoj Britaniji. Australija je prva zemlja koja je donijela ovakav tip zabrane. Slučaj je do suda dovela agencija za zaštitu potrošača, “Australian Competition and Consumer Commission”, a Reckitt Benckiser ima tri mjeseca kako bi uklonio ove proizvode iz prodaje. Sud tek treba odrediti datum saslušanja za izricanje kazne korporaciji, a tvrtka mora u tisku i na svojoj internetskoj stranici objasniti prave učinke Nurofena i njegovih oblika, naložio je sud.

Nurofen nije registriran niti se prodaje na tržištu BiH

Kako smo doznali iz Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH, sporni lijek nije prisutan u BiH.

Lijek Nurofen proizvođača Reckitt Benckiser Healthcare sa sjedištem u Velikoj Britaniji nije registriran u BiH, kao ni lijekovi Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, Nurofen Migraine Pain i Nurofen Tension Headache, tako da ovi lijekovi nisu prisutni na bh. tržištu, kazala je ravnateljica Agencije prim. mr. ph. Nataša Grubiša.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.