Uskoro prva transplatacija glave

Anatomija glave
Anatomija glave

Naučnici najavljuju prvu transplantaciju ljudske glave, što predstavlja revoluciju u obasti transplantologije i otvara neslućene mogućnosti za živote ljudi u budućnosti!

Nedavno je najavljen projekat kodnog imena “HEAVEN” koji vodi Italijan dr. Sergio Canavero.

On tvrdi da su sada uklonjene mnoge prepreke za uspješno presađivanje glave. Hirurški govoreći, mnoge procedure u kojima se pomoću mikrošavova spajaju različita tkiva danas su rutina.

Osnovni problem je “natjerati” živce leđne moždine da ponovno počnu rasti i naći im adekvatne “partnere” – pojašnjava on.

Transplantacije glave nisu nikakva novost. Ruski doktori provodili su takve eksperimente tokom 1950-ih godina, uključujući i uspješne transplantacije glave na tijelo psa.

Amerikanac Robert White, sa Univerziteta Case Western Reserve presadio je glavu majmuna 1970. godine. Životinja je u svom novom tijelu preživjela osam dana.  Presađivanje glave teško može biti uspješno ako čovjek ne može da osjeća ili pomiče ostatak svog tijela.

Jedan od glavnih problema sa transplantacijom je u tome što, npr, davanje naredbe živcima da se rukuje desnom rukom nije nešto što se može ostvariti alatima dostupnim hirurzima.

Ne postoji magični prah kojeg bi ljekari mogli da posipaju po “tupim završecima” oštećene leđne moždine kako bi oni ponovno pravilno narasli.

U nedavnim studijama na štakorima korišteni su hemijski spojevi “kondroitinaza” i “FGF” kako bi se podsticao proces ponovnog priključenja živaca.

Još uvijek se raspravlja o tačnom dijelu leđne moždine koji će biti izabran za transakciju, a izgleda da bi to idealno bilo negdje između petog i šestog kičmenog pršljena.

Naučnici upozoravaju da transplantacija glave, ukoliko do nje ikada dođe, neće biti procedura u kojoj će bilo koja glava odgovarati bilo kom tijelu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.