Terapija čija je svrha jačanje imuniteta

terapija čija je svrha jačanje imuniteta
terapija čija je svrha jačanje imuniteta

Moćan enzim mogao bi se iskoristiti u razvoju efikasnijih terapija čija je svrha jačanje imuniteta, kažu švicarski naučnici.

Istraživanje

Grupa infektologa i molekularnih biologa, koju su vodili Dirk Bumann i Nina Khanna sa Univerziteta u Baselu, ustanovila je da mijeloperoksidaza (MPO), enzim ili antibakterijski protein, koji proizvode neke vrste leukocita (bijelih krvnih ćelija), stvara vrlo moćnu kiselinu koja ima iznimno jako antimikrobno djelovanje te velikom preciznošću uništava patogene mikrobe, ne uništavajući pritom okolno tkivo.

Na prvoj liniji odbrane organizma od patogenih bakterija leukociti proizvode vodikov peroksid, toksičnu supstancu u širokoj upotrebi poznatu kao hidrogen za izbjeljivanje dlaka ili kose.

Nakon što se pričvrsti direktno na površinu bakterije MPO pretvara vodikov peroksid u hipoklornu kiselinu. Ona odmah napravi rupu na vanjskom sloju bakterijske ćelije i ubija bakteriju, objasnili su naučnici u stručnome časopisu “Nature Microbiology.”

Bakterije su nemoćne u borbi protiv ove kiselinske bombe – objasnio je Bumann i dodao da on i kolege smatraju kako je moguće razviti nove strategije borbe protiv bakterijskih infekcija jačanjem mehanizma mijeloperoksidaze, uz istodobno jačanje imunološkog sistema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.