Phlebothrombosis

Phlebothrombosis
Phlebothrombosis
Phlebothrombosis
Phlebothrombosis

Definicija:

Flebotromboza (phlebothrombosis) je oboljenje koje karakteriše tromboza dubokih vena nogu.

Patogeneza:

Etiopatogenetski glavnu ulogu igraju poremećaji u koagulaciji krvi, poremećaji cirkulacije  i lezije zidova krvnih sudova. Javlja se okluzija, upala, embolija. Faktori rizika su ležanje, imobilizacija, oralni kontraceptivi, sres.

Klinička slika:

Flebotromboza najčešće nastaje u dubokim venama donjih ekstremiteta i karlice. Zahvaćena noga je otečena i cijanotična (modra). U početku se javlja osjećaj težine, grčeviti bolovi u listovima i tabanima, subfebrilna temperatura i tahikardija. Bol se pojačava prilikom hodanja, kašljanja i visećeg položaja noge. Mišići noge su čvrsti, a površinske vene su dilatirane (proširene).

I kod neliječene tromboze poslije nekoliko nedelja nastaje rekanalizacija tromba, ali su zalisci vena obično oštećeni. Venska cirkulacija, osim rekanalizacijom tromba, popravlja se i zbog razvitka kolateralne cirkulacije. Najčešća rana komplikacija flebotromboze noge je plućna embolija, koja se manifestuje iznenadnom tahikardijom (ubrzan rad srca), bolovima u grudima, nemirom, hladnim znojem, iskašljavanjem sukrvičavog ispljuvka i smanjenjem respiratornih pokreta. Kasna komplikacija flebotromboze je posttrombotski sindrom zbog inkompetencije zalistaka dubokih vena, a karakteriše se  jakim otokom potkoljenice, pojavom sekundarnih varikoziteta i hipostatičkim ulkusom.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, venske dopler sonografije, flebografije, pletizmografije i termografije.

Liječenje:

Liječenje zahtjeva strogo mirovanje sa podignutom bolesnom nogom i povijanjem obje noge elastičnim kompresivnim zavojem. Odmah se sprovodi antikoagulantna terapija heparinom, a nastavlja se derivatima kumarina. Primjenjuju se i antiagregacioni agensi i nesteroidni antireumatici i antibiotici. Svježi trombi se mogu lizirati tromboliticima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.