Uzroci gubitka kose

Gubitak kose
Gubitak kose

Muškarci više gube kosu od žena, ali prorjeđivanje kose nije rijetkost ni kod jednog ni kod drugog pola. Uzroci mogu biti svakojaki – od viška do nedostatka vitamina, stresa, trudnoće, hormona, ili iz niza drugih razloga. Iako je gubitak kose vrlo neugodna pojava, postoje razni načini kako ga smanjiti.

Fizički i emocionalni stres

Bilo kakva fizička ozljeda, nezgoda, kirurški zahvat ili bolest mogu izazvati privremeni gubitak kose. Kosa ima životni ciklus – fazu rasta, fazu mirovanja i fazu opadanja. Stres može poremetiti taj ciklus, a gubitak kose često je vidljiv tek nekoliko mjeseci nakon događaja.

Emocionalni stres ne uzrokuje gubitak kose tako često kao fizički, ali razvod ili gubitak voljene osobe, na primjer, pojačat opadanje kose ako se već događa. U oba slučaja, kosa će početi ponovno rasti jednom kad vam se život ponovno vrati u normalno stanje.

Trudnoća i hormoni

Gubitak kose zapravo najčešće nastupa nakon trudnoće ili nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula. Opadanje kose dešava se zbog hormonalne neravnoteže. Kosa će sama ponovno izrasti.

Previše vitamina A

Pretjerivanje s vitaminom A može izazvati gubitak kose. Dovoljno je normalizirati unos vitamina i kosa će normalno rasti.

Premalo vitamina B

Osim pretjerivanja s vitaminima, moguće je imati i nedostatak vitamina. Riba, meso, sve voće koje nije limunasto, kao i povrće koje sadrži škrob je izvor vitamina B. Uvijek je najpametnije imati uravnoteženu prehranu.

Premalo proteina

Ako ne unosite u tijelo dovoljno proteina, može se dogoditi da ga organizam počne štediti i tako zaustaviti rast kose. To se uglavnom događa oko dva do tri mjeseca nakon što ste pretjerano smanjili unos proteina. Odlični izvori proteina su riba, meso i jaja.

Anemija

Svaka deseta žena starosti između 20 i 49 godina pati od slabokrvnosti zbog manjka željeza u krvi. Ovaj uzrok gubitka kose vrlo je lako spriječiti – dovoljno je pojačati unos govedine, pileće džigerice, sardina i brokule.

Hipotireoza

Gubitak kose može značiti da vam štitnjača ne radi kako treba. Kosa će vam se oporaviti onda kada budete počeli s terapijom.

Autoimune bolesti i lupus

Mogući uzrok gubitka kose su i autoimune bolesti. Može se dogoditi da tijelo počne doživljavati kosu kao strano tijelo i greškom je napadne. Liječenjem bolesti zaustavit ćete i gubitak kose. U slučaju lupusa, kosa neće moći ponovno da naraste.

Kemoterapija

Određeni lijekovi u kemoterapiji napadaju stanice koje se prebrzo dijele. Kako u tu skupinu spada i kosa, dolazi do privremenog gubitka kose. Jednom kad je terapija gotova, kosa će ponovno narasti, ali moguće je da će biti drugačeg kvalitete.

Iznenadan gubitak težine

Bez obzira da li se radi o dijeti ili nekom drugom razlogu, iznenadan gubitak težine može dovesti do prorjeđivanja kose i njenog opadanja. Razlog je nedostatak minerala, vitamina i ostalih hranjivih tvari koje su tijelu potrebne za svakodnevni normalni rad. Kosa bi trebalo da se sama oporavi oko šest mjeseci nakon normaliziranja prehrane.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika predstavlja neravnotežu muških i ženskih hormona. Prevelika količina muških hormona može dovesti do cista na jajnicima, povećanja težine, povećanog rizika od dijabetesa, promjena u menstrualnom ciklusu, neplodnosti, i prorjeđivanja kose. Moguća je i povećana dlakavost lica i tijela. Najbolje je potražiti pomoć liječnika.

Različiti lijekovi

Lijekovi protiv depresije i sredstva protiv zgrušavanja krvi mogu dovesti do gubitka kose. Bez obzira na to o kojim se lijekovima radi, najbolje je pročitati nuspojave na kutiji i posavjetovati se s liječnikom. Možda je moguće promijeniti lijek ili smanjiti dnevnu dozu, i na taj način pomoći kosi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.