Srednjoškolci i studenti dobrovoljno darivali krv

Darivanje krvi
Darivanje krvi

Krv je lijek

Krv je lijek koji se može dobiti jedino od živog i zdravog covjeka, za koji do danas ne postoji farmaceutska zamjena, a samo Univerzitetskom klinickom centru RS Banjaluka dnevno je potrebno oko 50 do 60 doza eritrocita, dok drugih komponenti krvi i znatno više.

Izjavila je to Gordana Guzijan, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Banjaluka, u kojem je danas za tri sata akcije dobrovoljnog davanja krv dalo 35 studenata Medicinskog, Elektrotehnickog, Mašinskog i Prirodno-matematickog fakulteta, dok ce to sutra uciniti ucenici Ekonomske škole.

“Potrošnja komponenti krvi uvijek zavisi od broja pacijenata, što znaci da mi nikada ne možemo uticati na to da li ce potreba biti veca ili manja. Tu su hitne situacije, saobracajne nesrece, povrede… Takode, Zavod je na nivou RS, odnosno u deset gradova su naše organizacione jedinice, pa je na tom nivou dnevna potrošnja krvi puno veca”, napomenula je Guzijanova.

Zalihe krvi se troše

Zalihe krvi se, prema tome, svakodnevno troše, a rok trajanja je ogranicen i relativno kratak. Potrebno je da je krv uvijek dostupna pacijentu i ceka na upotrebu, zbog cega su akcije dobrovoljnog davanja od velikog znacaja.

“Ovdje sam jer želim pomoci. Smatram to dužnošcu svakog odgovornog covjeka”, napomenula je Božana Petrovic, studentkinja Medicinskog fakulteta u Banjaluci, nakon što se odazvala akciji, koju su organizovali Udruženje studenata medicine RS, Savez studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Studentski parlament Banjaluka i Unija studenata RS.

Prema podacima Zavoda za transfuzijsku medicinu, studenti veoma cesto i samoinicijativno dolaze da daruju krv.

“Taj podatak je posebno dragocjen, jer govori o svijesti mladih i humanosti, odnosno želji da pomognu onima kojima je to potrebno. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uvijek podržava ovakve akcije, jer smo svjesni da je bez krvi nemoguce lijecenje, a sam ishod mnogih bolesti zavisi od toga”, naglasila je Ljiljana Ivancic, vršilac dužnosti pomocnika ministra zdravlja i socijalne zaštite RS za sektor zdravstvene zaštite.

Radomir Jerkic, predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta, kaže da vec trecu godinu organizuju akciju i da ocekuju dnevni odziv od stotinu studenata.

“Cilj nam je da se prikupe doze krvi koje su neophodne zdravstvenom sistemu i želimo promovisati svijest o davalaštvu. Takode, davaoci su oslobodeni participacije, a olakšice postoje i kod korisnika lijekova A i B liste. Ohrabrujuce je što je svake godine odaziv sve veci”, napomenuo je on.

Deset škola

Akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Ekonomskoj školi Banjaluka danas od 9.30, bice završena jesenja akcija davalaštva, organizovana izmedu Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, deset banjaluckih srednjih škola i Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.