Virusi sve aktivniji

Kašalj
Kašalj

Broj pacijenata koji se javljaju ljekarima zbog virusnih infekcija konstantno raste, a nije rijedak slucaj da simptomi poput kašlja traju i po nekoliko sedmica.

Virusi sve aktivniji

Grip, kako ističu doktori, još nije počeo da napada, ali jesu slicna oboljenja, cemu je, naglašavaju, pogodovalo i miholjsko ljeto, odnosno temperature neuobicajeno visoke za ovo doba godine.

Ambulantama Doma zdravlja Banjaluka javljaju se pacijenti sa virusnim infekcijama najcešce gornjih disajnih puteva, koje su pracene povišenom temperaturom, te upalama grla.

“Uobicajeni simptomi viroza su curenje iz nosa, kašalj, peckanje u grlu, povišena tjelesna temperatura i malaksalost”, kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka, uz napomenu da je medu oboljelima najviše djece predškolskog i školskog uzrasta, ali i osoba sa oslabljenim imunitetom.

Ljekari, s obzirom na temperature vazduha kakve se bilježe ovih dana, nisu iznenadeni cinjenicom da imaju pune ruke posla.

“Sve je više pacijenata koji se žale. Vrijeme je toplo, cak ni noci nisu hladne, i to pogoduje virusima”, izjavio je Rade Dujakovic, porodicni ljekar iz Banjaluke.

Prema njegovim rijecima, dešava se da suvi, nadražajni kašalj potraje i po dvije do tri sedmice, a najvažnije je da, u tom slucaju, nije pracen povišenom temperaturom i da nema ozbiljnijih komplikacija.

I iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH isticu da je nivo aktivnosti oboljenja slicnih gripu te akutnih virusnih infekcija u porastu. Više od 10.000 pacijenata u FBiH požalilo se na ove probleme.

“Pet od deset kantona u FBiH je prijavilo  oboljenja slicna gripu”, naglašavaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Mirjana Kuzmanovic, specijalista epidemiolog u Zdravstvenom centru Brcko, naglašava da temperature vazduha prelaze 20 stepeni Celzijusovih, i to je, kako istice, vec alarmantan znak kada je rijec o pojavi infekcija.

“Temperatura je neprimjerena za ovo doba godine i kada dode do zahladenja, onda se može ocekivati da dode do još veceg porasta broja slucajeva respiratornih virusnih infekcija”, navela je Kuzmanoviceva.

Prema njenim rijecima, virusi stalno mutiraju i nikada niste sigurni koji je tip u opticaju.

“Što se tice nadražajnog kašlja koji traje više sedmica, u takvim slucajevima treba se javiti ljekaru da ne bi došlo do prelaska infekcije iz gornjih u donje respiratorne puteve, odnosno do upale pluca”, napominje Kuzmanoviceva.

Ljekari savjetuju izbjegavanje boravka u velikim grupama, cešci boravak na cistom vazduhu, redovno provjetravanje prostorija u kojim se boravi i uzimanje vitamina C.

Simptomi

 • Curenje iz nosa
 • Kašalj
 • Peckanje u grlu
 • Povišena temperatura
 • Malaksalost

Kako se štititi

 • Izbjegavati vece grupe
 • Cešce boraviti na cistom vazduhu
 • Redovno provjetravati prostorije
 • Uzimati vitamin C
 • Mandarine idu kao da su džabe
 • Za sniženje temperature koristiti Lupocet ili Neofen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.