Oralni HIV test

Oralni HIV test
Oralni HIV test
Oralni HIV test
Oralni HIV test

Test pljuvačke za dijagnostiku virusa Humane imunodeficijencije (HIV) usporediv je u preciznosti sa tradicionalnim testom krvi.

Oralni HIV test je postao jedan od najpopularnijih testova zbog prihvatljivosti, jednostavnosti upotrebe i neinvazivnosti, bezbolnosti i praktičnosti, a rezultate daje za 20 minuta.

Meta-analiza provedena od strane naučnika na Univerzitetu McGill (Montreal, QC, Kanada) komparirala je studije širom svijeta i pokazala da je test pluvačke na HIV, imao istu tačnost kao test krvi za visoko rizične populacije. Oni su proračunali pozitivnu prediktivnu vrijednosti (PPV) odvojeno za uzorke oralnog mukoznog transudate i pune krvi i istraživali varijabilnost PPV-a unutar skupina uzoraka u nisko prevalentnoj i visoko prevalentnoj populaciji.

Populacija sa niskom prevalencom je bazirana na procjeni seropozitivnosti u svakoj studiji sa prihvaćenom vrijednosću prevalence od manje ili 1%. Pacijenti u ovoj grupi su ambulantni bolesnici iz općih klinika ili iz opće populacije odabrani na osnovu populacijskih anketa. Populacija sa visokom prevalencom je definirana kao vrijednost prevalence od 1% ili više. Populacija u ovoj skupini uključuje intravenske korisnike droga, promiskuitetne osobe, pacijente liječene od spolno prenosivih bolesti, homoseksualce, zatvorene populacije i trudnice.

Rezultati analize pokazali su da je test pljuvačke na HIV, OraQuick advance rapid HIV-1/2 (OraSure Technologies Inc, PA, SAD), imao istu tačnost kao test krvi za visoko rizične populacije. Malo manja osjetjlivost testa kod uzoraka oralnog mukoznog transudata komparirana sa testom krvi je vjerovatno zbog toga što je koncentracija HIV antitijela u pljuvački nešto niža u odnosu na krv. Titar antitijela na HIV je također nizak u akutnoj infekciji HIV-om prije serokonverzije, stoga povećana je mogućnost da oralni test propusti akutnije HIV infekcije u odnosu na testove krvi, zbog svoje manje osjetljivosti.

Nitika Pant Pai, MD, profesor medicine na Sveučilištu McGill, rekao je, “Testiranje je temelj prevencije, liječenja i strategije brige o zdravlju. Iako su prethodne studije pokazale da test pljuvačke baziran na OraQuick HIV1/2 daje obećavajuće rezultate, naša studija je prva procijenila ovaj potencijal na globalnoj razini.” Iako je Oraquick imao visoke PPV u grupi sa visokom prevalencijom, zbog nešto niže osjetljivosti i PPV-a u populaciji sa niskim rizikom trebalo bi ga pažljivo razmotriti pri planiranju širokih svjetskih inicijativa u detekciji HIV-a.

Studija je objavljena 24. januara 2012 u Lancet Infectious Diseases.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.