Deseti tuzlanski neurološki susreti “Mostar u Tuzli”

Mostar u Tuzli
Mostar u Tuzli

U organizaciji Klinike za neurologiju UKC Tuzla, Udruženja neurologa Tuzlanskog kantona i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a pod pokroviteljstvom Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine u TC Dramar u Tuzli su počeli Deseti neurološki susreti.

Deseti tuzlanski neurološki susreti “Mostar u Tuzli”

Susreti su posvećeni Mostaru i mostarskoj neurologiji, a teme i predavanja su epilepsija, moždani udar, multiplaskleroza i psihofarmokoterapija u liječenju neurološki bolesnika.

Tuzlanskim neurološkim susretima prisustvuju eminentni stručnjaci iz oblasti neurologije iz regije i BiH.

“Susreti su nazvani ‘Mostar u Tuzli’ jer saradnja između Mostara i Tuzle traje duži period, a ovim susretima njegujemo saradnju i na ovaj način je želimo unaprijediti. Želimo se bolje upoznati, razmijeniti iskustva, osnažiti ljudske i stručne veze. Predavači na susretima su naše drage kolege iz Mostara, sa Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice i Odjela za neurologiju Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić ” , ali i naše kolege iz Zagreba, Osijeka , Zadra”, kazao je predsjednik Organizacionog odbora prof.dr. sc. Osman Sinanović na otvaranju susreta.

Skup je pozdravila i šef Neurološke klinike i predsjednica Udruženja neurologa iz Osijeka prof.dr. Silvia Soldo i predsjednica Udruženja neurologa Tuzlanskog kantona prof.dr. Mirjana Vidović iz Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

“Mostar asocira na mostove, a mi Tuzlaci želimo da gradimo mostove jer ovo je naš jubilej. Potrebna nam je uvijek edukacija i ima jako puno stvari koje nas vežu i možemo od njih mnogo naučiti. Jedna od tema je moždani udar koji je dominantan , jer je učestalije neurološko oboljenje. Na našoj Klinici godišnje liječimo oko 1.000 pacijenata sa moždanim udarom. Ta brojka je nekada malo viša, nekada niža, ali otprilike dvije trećine naših kapaciteta su zauzeti sa pacijentima sa moždanim udarima”, kazala je prof. Vidović.

“Kada je u pitanju multipleskleroza na Tuzlanskom kantonu je oko 300 oboljelih, dok od epilepsije boluje 5.000 ljudi sa područja Tuzlanskog kantona”, izjavila je prof. Vidović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.