Abdominalna trudnoća

Abdominalna trudnoća
Abdominalna trudnoća

Abdominalna trudnoća
Abdominalna trudnoća

Prema načinu nastajanja, abdominalna trudnoća može biti primarna i sekundarna.
Kod primarne abdomenalne trudnoće, oplođenje i usadivanje jajne ćelije od početka se odigrava u trbušnoj duplji, odnosno na trbušnim organima.
Kod sekundarne abdominalne trudnoće prvobitno usadivanje oplođene jajne ćelije odigralo se u jajovodu pa je ovulum kasnije, zbog grčevitog stezanja jajovoda, odljušten i izbačen u trbušnu duplju, gdje se naknadno usadio.

Uslovi za razvoj u trbušnoj duplji znatno su povoljniji nego u jajovodu. Zato, dok se tubarna trudnoća najčešće završava do kraja trećeg mjeseca, abdominalna trudnoća se obično i dalje produžuje izazivajući manje ili više karakterisitčne smetnje i tegobe. Karakteristični znakovi koji prate i normalnu trudnoću, nekarakteristični bolovi i smetnje u pasaži creva, koje ponekad imaju karakter subokluzija, mogu da ukažu da se možda radi o abdomenalnoj trudnoći. Ako smrt ploda ne nastupi ranije, plod obično ugine u posljednjim mjesecima trudnoće, a ima slučajeva kad se iznese do kraja, pa ugine pred sam porođaj.

Ukoliko se trudnoća iznese do kraja, u vrijeme kada treba da nastupi porođaj žena osjeti izvjesne bolove u trbuhu, koje smatra porođajnim. Kasnije, međutim, umjesto da se trudovi pojačavaju, da postaju češći i duži, oni potpuno prestaju i sve se u trbuhu smiri. U to vrijeme, ako se porođaj ne izvrši operativno, plod ugine, te prestaju njegovi pokreti.

Opisani su slučajevi živorođene djece rođene carskim rezom. Ako se rode živi, usled loših intrauterinih uslova za razvoj, ovakvi plodovi su obično oštećeni, manje sposobni za vanmaterični život, pa mnogi od njih uskoro po rođenju umiru. Samo rijetko ovakva djeca se održe u životu, pa čak dožive i duboku starost.

Pri površnom unutrašnjem pregledu ljekaru se čini da grlić uterusa i plodna kesa odgovaraju jedinstvenoj cjelini koja predstavlja uvećanu gravidnu matericu, pa zato često i postavlja dijagnozu normalne intrauterine trudnoće. Ako ljekar  posumnja na ektopičnu trudnoću tada se zapazi da odmah ispod plodne kese, u kojoj se plod razvija, može da se napipa materica koja je neznatno uvećana.

Pri nejasnoj dijagnozi, odnosno sumnji na trbušnu trudnoću, treba sondirati matericu i, ako to nije dovoljno, izvršiti histerosalpingografiju. Pri tome se na snimku zapaža da se odvojeno od šupljine uterusa ispunjene kontrastnim sredstvom nalazi skelet ploda u trbušnoj šupljini.

Kad se postavi tačna dijagnoza, treba sprovesti terapiju koja je isključivo operativna i sastoji se u otvaranju trbušne duplje i odstranjenju ploda. Ako se posteljica lako odvaja, što je prilično rijetko, može se i ona zajedno s plodom odstraniti, ali je bolje zbog eventualnog opasnog krvarenja ostaviti posteljicu  na mjestu i zatvoriti trbušni zid. Vremenom se posteljica i ovojci resorbuju.

30 Comments

 1. Postovani,

  da li je moguce otkriti abdominalnu trudnoću normalnim ultrazvukom materice kod ginekologa? I da li bi test za trudnocu iz apoteke, pokazao pozitivan rezulatat?

  Lijep pozdrav.

 2. može… ali tek poslije 10-og tjedna trudnoće… a test za trudnoću može samo pokazati dali ste trudni ali nikako ne može dati druge informacije.
  Najtačnija metoda je histerosalpingografija

 3. Znaci test npr clear blue bi pokazao da li sam trudna pa bilo to i izvan materice? Izostala mi je menstruacija i doktorica je uradila vaginalni ultrazvuk i rekla je da nema trudnoce i da je do hormona vjerovatno, pa da li bi vidjela putem tog vaginalnog da je npr trudnoca u abdomenu? Hvala

 4. Test bi pokazao trudnoću (njegova tačnost je oko 85%).
  A što se tiče vaginalnog UZ-a može se primjetiti rana trudnoća po promjenama koje nastaju na sluznici maternice (te promjene nastaju i kod abdominalne trudnoće).

 5. nekarakteristični bolovi i smetnje u pasaži creva, koje ponekad imaju karakter subokluzija, mogu da ukažu da se možda radi o abdomenalnoj trudnoći – tako vam gore pise u tekstu, pa me bas konkretno tu zanima?

 6. subokluzija je djelimično začepljenje ”nečega”.
  Iz konteksta kojeg ste gore navili: subokluzija (djelimično začepljenje crijeva praćeno opstipacijom) se javlja u poodmakloj abdominalnoj trudnoći (trudnoća vidljiva okom: 5-6 mjesec)

 7. A da li je moguce, da se desi istovremeno i matericna i abdomenalna trudnoca, a da doktor ne primjeti tu abdomenalnu? Hvala.

 8. Joj izvinite sto vas zadrzavam na mojim pitanjima, ali imala sam abortus tacnije 14.09. i 42 nakon toga dobila menstruaciju. E sad me muci to sto mi crijeva rade na lijevoj strani iznad jajnika, nekako cudno, da li je to sto sam se prepala ili ne znam sto vec, uglavnom pricinjava mi se vise da mi tu nesto radi. Pa kazete da je to skoro pa nemoguce?

 9. ako je abortus izvrsen u legalnoj zdravstvenoj ustanovi…. nema mjesta za paniku… u sustini je nemoguce da dobrom ginekologu takvo nesto promakne

 10. Ma da u privatnoj klinici, kod poznatog doktora. I bilo je malih komplikacija kao npr zadrzala mi se krv u materici, pa malo izlila dok nije nasla put vani, imam dvorogu matericu, pa to je bio razlog. Sad me strah da imam nesto i u stomaku jer mi crijeva na tom mjestu nekako rade. Pa sam po internetu kopkala i naidjem na tu abdominalnu. Ali dobila sam menstruaciju, pa me jedino to smiruje.

 11. da li se vanmatericna trudnoca moze ustanoviti ultrazvukom?tacnije,imala sam uzv pregled kod ginekologa,vaginalni,i ginekolog je rekao da nema znakova trudnoce ali ja primecujem nadutost stomaka i cesto mi se ide u vc,pa me zanima da li bi se npr. abdomenalna trudnoca mogla prevideti uzv pregledom ali vaginalnim???

 12. Da li je moguca matericna i vanmatericna trudnoca istovremeno? i koji su rizici??
  Hvala u napred>
  S postovanjem , Jelena.

 13. Interesuje me da li je u svakoj vanmatericnoj trudnoći obavezan izostanak menstruacije? I da li beta-hcg pokazuje i abdominalnu trudnocu posle 3.meseca?

 14. Poštovana,
  za dijagnozu vanmaterične trudnoće jedini relevantan nalaz je ultrazvučni pregled.
  Izostanak menstruacije i nalaz beta HCG-a nisu specifični za potvrdu dijagnoze.
  L.P.

 15. Da li se abdominalna trudnoca vidi običnim ultrazvukom posle 3.meseca? Na ultrazvuku abdomena da li bi se videlo? Ali ne ginekoloskom?

 16. Imam samo jos jedno pitanje, da li se abdominalna trudnoca obavezno vidi vaginalnim ultrazvukom i da li se dešavaju promene na materici kao kod normalne trudnoće. Radila 3.vaginalna ultrazvuka i svi su rekli da ne postoji nikakva trudnoca. Onda sam čitala po internetu i saznala za ovu vrstutu trudnoće i od tada “imam” bolove u stomaku, duje mi se stomak, muka mi je, cujem razne zvukove iz stomaka. itd. Inace, svaka menstruacija mi je redovna. Hvala vam unapred.

 17. Poštovana,
  sve se vidi i svi simptomi su isti kao kod normalne trudnoće, kako na meterici tako i na cijelom tijelu.
  L.P.

 18. Meni je ustanovljena “dupla materica”, pa me interesuje kako se tu utvrdjuje abdominalna trudnoca?! Na kojoj materici se vidi promena? Hvala.

 19. Postovanje bila sam kod ginek na pregledu trudna sam 13 nedjelja na vaginalnom uzv ne vide ni matrnicu ni plod a na obicnom ultrazvukom vide plod sad doktorica sumnja da je abdomalna trudnoca molim vas reci te mi sta bi moglo da bude hvala unaprijed

 20. Poštovana,
  UZ bi se sve trebalo vidjeti bez problema. Bilo bi dobro da za 7 dana ponovite pregled.
  L.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.