Zaštita od zagađenog zraka

Zagađen zrak
Zagađen zrak

Zrak je jedan od faktora okoliša s najvećim uticajem na ljudsko zdravlje. Zrak udišemo neprestano, a njegovo zagađenje se u većini slučajeva osjeti odmah te ga je nemoguće ignorisati.

Zrak ima presudan uticaj na kvalitet života pa ne čudi velik interes javnosti za kvalitet zraka, kao ni veliko nezadovoljstvo u situacijama kada je taj kvalitet narušen, kao što je slučaj u većini gradova u našoj zemlji u posljednje vrijeme.

Zaštita od zagađenog zraka

Prema izvještaju Evropske agencije za okoliš, u 2010. godini 21% urbanog stanovništva je bilo svakodnevno izloženo koncentracijama lebdećih čestica iznad dozvoljenih granica, a 97% stanovništva je bilo izloženo koncentracijama ozona iznad koncentracija koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Zagađenje zraka jedan od najvećih javnozdravstvenih problema na lokalnom i globalnom nivou sa dalekosežnim posljedicama na zdravlje i kvalitet života stanovništva. Izvori zagađenja zraka su mnogobrojni a uključuju energetski sektor, transport, industriju, otpad i domaćinstva. U našoj zemlji najveći za gađivači su domaćinstva koja se zagrijavaju na fosilna goriva i izduvni gasovi iz automobila. Među tvarima koje se mogu naći u zagađenom zraku najvažnije su: lebdeće čestice, ozon, dušikov oksid, sumpor dioksid, amonijak i ugljični monoksid.

Zagađenje zraka povezano je s cijelim nizom zdravstvenih problema, od blagih do teških, od akutnih do hroničnih. Tako naprimjer ozon, lebdeće čestice, azot dioksid i sumpor dioksid mogu izazvati probleme sa disanjem, iritaciju očiju, nosa i grla. Pored toga mogu izazvati astmu, smanjenu funkciju pluća, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i zloćudne bolesti. Zagađen zrak može izazvati iritaciju sluznice disajnih puteva te povećati mogućnost za nastanak bakterijskih i virusnih infekcija.

Pomozite organizmu da se izbori sa štetnim spojevima kao što su već spomenuti sumpor dioksid, ozon, ugljen monoksid i dioksid itd. koji u krvotok dospijevaju putem pluća. Pomoći organizmu možete pravilnom prehranom bogatom vitaminima, mineralima i biološki aktivnim spojevima kao što su antioksidansi.

Antioksidansi su spojevi koji štite ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala, bilo da oni nastaju u organizmu ili potiču iz vanjske sredine. Jedan dio slobodnih radikala potiče iz zagađenog zraka kojem smo u posljednje vrijeme konstantno izloženi. Slobodni radikali se dovode u vezu s nastankom velikog broja oboljenja kao što su zloćudna oboljenja, hronična plućna oboljenja te bolesti srčanožilnog sistema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.