Ginekomastija

Ginekomastija
Ginekomastija

Definicija

Ginekomastija je, po definiciji, abnormalno povećanje mliječnih žlijezda kod osoba muškog spola koje se manifestira uvećanjem tkiva grudi i razlikuje se od samog postojanja sala na prsima, tj. lipomastije.

Ginekomastija je termin koji potječe iz grčkog jezika i u doslovnom prijevodu znači ženske grudi, jer kliničkom slikom ovog stanja dominira povećanje grudi i izgled sličan ženskim grudima.

Etiopatogeneza

Ginekomastija se može javiti i u periodu novorođenčeta kao posljedica uzimanja majčinog mlijeka koje sadrži hormone estrogen i progesteron, ali ipak češće u adolescentskoj dobi uslijed disbalansa seksualnih hormona ili nekog drugog metaboličkog poremećaja ili pak upotrebom određenih lijekova koji liječe neko oboljenje. U današnje vrijeme ginekomastija je najzastupljenija kod djece koja su patološki pretila.

Naime, dolazi do povećanja tkiva dojke, tj povećanja prije svega masnog tkiva pa i širenja kože, pritom bradavice mogu biti uvučene ili ispupčene, kako kada.

Ginekomastiju ipak treba odvojiti od nekih drugih promjena grudi muškarca, poput hipetrofije mišića uslijed treninga ili bavljenja bodybuildingom, tada je u pitanju samo povećanje mišićne mase grudi a ne lipomastija kod koje hipertrofira masno tkivo.

Klinička slika

Pregledom nalazimo uz povećanje masnog tkiva i fenomen ispupčenih bradavica. Do ovoga dolazi uslijed djelovanja androgenih hormona koji tkivo oko same bradavice, u areoli, čini da otekne i stvori kupast oblik tj. ispupčene bradavice (ova pojava je česta čak i kod osoba koje se bave bodybuildingom, zbog upotrebe androgenih steroida).

Ginekomastija je rijetko jednostrana, u većini slučajeva dolazi do istovremenog uvećanja i rasta obje dojke.

Ginekomastija koja je urođena, nasljedna, se javlja u pravilu od 12 do 18 godine života mladog muškarca i javlja se kod oko 40-60% muškaraca. Naravno najveći dio se sanira sazrijevanjem, vježbanjem i daljnjim rastom, normalizacijom hormonskog statusa.

Ali nekolicina ostaje da se suočava sa ovim ne uvijek patološkim ali prilično estetski i psihički neugodnim problemom pa tako osobe koje pate od ginekomastije trebaju pomoć stručnih osoba i timova liječnika.

Liječenje

Osobe koje posumnjaju na ginekomastiju treba da se obrate liječniku, koji će nakon pregleda ustanoviti dijagnozu ali isto tako i ispitati neke od osnovnih parametara krvi koji mogu uputiti i na još neka patološka stanja organizma, kao što je rak testisa koji zna u kliničkoj slici da ima ginekomastiju ali isto tako ne znači da svaka osoba koja ima ginekomastiju ima i tumor testisa.

Kako je ipak većina slučajeva ginekomastije uzrokovana blažim hormonskim poremećajima i pretilošću ovi mladi muškarci dobivaju neophodne savjete i preporuke vezane za vježbanje, opću fizičku aktivnost, način prehrane i ritma života ali i preporuku da o svemu žto ih tišti popričaju s psihologom, s obzirom da se ginekomastija javlja u periodu adolescencije kada jedan mlad muškarac počinje sazrijevanje i stječe prva iskustva na polju seksualnog života.

U težim slučajevima, ali nekad i na zahtjev samog pacijenta, ginekomastija se sanira operativnim zahvatom, uklanjanjem viška masnog tkiva i rekonstrukcijom areola i bradavice.

Svakako treba posjetiti liječnika i pričati otvoreno o svemu ali isto tako znati da vise od 50% mladih muškaraca se suočava sa ovom pojavom i potpuno normalno i zdravo živi ali samo uz jedan pozitivan i izravan odnos prema svijetu i svom tijelu kojeg se svakako ne treba stidjeti .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.