Ruska akademija nauka označila je homeopatsku medicinu kao opasnu po zdravlje

homeopatija
homeopatija

Ruska akademija nauka označila je homeopatsku medicinu kao opasnu po zdravlje i zatražila od Ministarstva zdravlja da obustavi upotrebu homeopatskih lijekova u državnim bolnicama.

Pacijenti životno ugroženi

Utvrđeno je da neki pacijenti odbacuju standardnu medicinu u korist homeopatskih lijekova i tako dovode život u opasnost, prenosi Sputnik pisanje „Moskov tajmsa“.

Komitet Ruske akademije nauka za borbu protiv pseudonauke je upozorio i da neke homeopatske tablete bez licence sadrže toksične materije.

Principi homeopatije kose se sa poznatim hemijskim, fizickim i biološkim zakonima, a uvjerljivi naucni testovi koji bi dokazali njenu efikasnost nisu dostupni, navodi se u izvještaju komiteta.

Zakljucak Ruske akademije nauka dio je rastucih kritika protiv homeopatske medicine u Rusiji, navodi ruski list na engleskom jeziku. Prošlog mjeseca su studenti Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta podnijeli peticiju za zabranu ucenja o homeopatskim principima u medicinskim školama. Takode, Ruska federalna carinska služba uvela je u novembru 2016. nove propise, primoravši proizvodace da dokažu djelotvornost svakog homeopatskog proizvoda koji žele da prodaju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.