Grad Trebinje finansiraće troškove treće vantjelesne oplodnje

Vantjelesna oplodnja
Vantjelesna oplodnja

Grad Trebinje finansiraće troškove treće vantjelesne oplodnje svim trebinjskim porodicama sa problemom steriliteta koje su iskoristile pravo na dvije besplatne, rekao je večeras gradonačelnik Luka Petrović.

Prisustvujući svečanosti dodjele novogodišnjih paketića za djecu članova Udruženja roditelja sa problemom steriliteta “Bebe”, Petrović je podsjetio da je Gradska uprava u budžetu za narednu godinu planirala sredstva za ovu namjenu.

Obaviješten sam da imamo 17 parova kojima treba i treća vantjelesna oplodnja i svakome od njih taj postupak biće plaćen iz budžeta grada”, rekao je Petrović.

On je istakao da je pomoć ovim porodicama obaveza lokalne zajednice jer njihovom upornošću i žrtvom na svijet godišnje dođe skoro cijelo odjeljenje djece.

Udruženje “Bebe”

Predsjednik Udruženja “Bebe” Snežana Misita podsjetila je da je u 2016. godini Udruženje postalo bogatije za 12 novih beba, te da među članovima ima još roditelja kojima je postupak vantjelesne oplodnje bio uspješan i koji prinovu očekuju u narednoj godini.

Najvažnije je da pomognemo porodicama koje su iskoristile dvije besplatne vantjelesne oplodnje i nemaju više pravo na novac Fonda zdravstvenog osiguranja za ovu namjenu. Troškovi postupka iznose između 5.000 i 10.000 KM, bez garancije da će biti uspješan, a to su porodice koje su već u godinama i ne mogu dugo da čekaju. Za većinu njih već sutra može biti prekasno”, rekla je Misita.

Udruženje “Bebe” trenutno okuplja 180 porodica sa problemom steriliteta iz istočne Hercegovine. Misita je zbog podrške pružene Udruženju uručila zahvalnicu preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske”, koja je za djecu članova ovog udruženja obezbijedila novogodišnje paketiće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.