Šta jesti prije sunčanja?

Šta jesti prije sunčanja
Šta jesti prije sunčanja
Šta jesti prije sunčanja
Šta jesti prije sunčanja

Određene namirnice mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak pomoć u oporavku već oštećene kože i tako uticati i na smanjenje rizika od razvoja raka kože.

Pretjerano izlaganje suncu podstiče stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju tkivo kože i smanjuju njenu elastičnost. Kao vidljivi znaci oštećenja kože nastaju bore, tamne mrlje i opekotine od sunca. Međutim, ono što golim okom ne vidimo, još više treba da nas zabrinjava. To su oštećenja koja nastaju djelovanjem UV zračenja, a koja povećavaju rizik za razvoj raka kože.

Tokom kliničkih ispitivanja, najviše se ispitivalo djelovanje antioksidativnih svojstava, beta-karotena, vitamina A, C, E kao i selena i cinka.

Beta karoten

Ovo je jedan od najpoznatijih antioksidansa, a nalazimo ga u biljnim izvorima i algama. Beta karoten je ‘prirodni suncobran’ jer štiti kožu od opasnog ultraljubičastog zračenja smanjujući aktivnost slobodnih radikala koji nastaju emisijom UV zraka.

Rezultati velikog broja eksperimentalnih studija ukazuju na to da beta karoten djeluje zaštitno protiv akutnih i hroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu.

Prema nekim istraživanjima, beta karoten smanjuje oštećenje DNA molekula te tako spriječava i razvoj degenerativnih bolesti. Bez obzira što se o mehanizmu djelovanja još uvijek raspravlja, unos beta karotena se prije izlaganja suncu preporučuje širom svijeta.

Vitamin C

Jedno od značajnijih novih dermatoloških otkrića je otkriće sposobnosti vitamina C da se ‘suprotstavi’ negativnim posljedicama izlaganja suncu.

Nagomilani slobodni radikali uzrokuju značajnu štetu na tkivima posebno na kolagenu i elastinu, gradivnim komponentama kože, uzrokujući, stvaranje bora na koži. Vitamin C, kao moćan antioksidans neutralizira slobodne radikale i tako spriječava oštećenja na koži.

Osim prevencije oštećenja, vitamin C igra važnu ulogu i u regeneraciji već oštećene kože. Prema Američkom dermatološkom društvu, dnevni unos 500 – 1000 mg vitamina C može biti od velike koristi za očuvanje zdravlja kože.

Sintezu kolagena moguće je podstaći i nanošenjem krema koje sadrže vitamin C, i to u formi L-askorbinske kiseline, jer jedino u tom obliku vitamin C može prodrijeti kroz slojeve kože i stvoriti zaštitno djelovanje.

Vitamin E

Vitamin E naziva se i ‘vitamin ljepote’ jer podtiče mnoge hemijske reakcije u organizmu koje poboljšavaju stanje naše kože. Snažan je antioksidans i blagotvorno djeluje na sve tipove kože.

Vitamin E:

 • Vlaži kožu
 • Podtiče popravak oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala
 • Štiti kožu od štetnih uzročnika iz okoline
 • Pomaže u smanjenju crvenila kože nakon pretjeranog izlaganja suncu
 • Spriječava nastajanje tamnih mrlja
 • Smanjuje nastajanje bora i kožu održava glatkom kroz duže vrijeme

Osim oralne primjene, vitamin E se može primjenjivati i direktnim nanošenjem na kožu, bilo kao čisti vitamin E ili kao dio losiona za sunčanje. U slučaju direktnog nanošenja vitamina E na kožu, treba uzeti u obzir vrijeme potrebno vitaminu da prodre u dublji sloj kože. Drugim riječima, vitamin E je potrebno nanijeti 10-20 minuta prije izlaganja suncu.

Prema nekim studijama, unos vitamina E i A zajedno može dati još bolje rezultate nego unos pojedinačnih vitamina.

Vitamin A

Vitamin A se u koži nalazi u malim koncentracijama, ali je apsolutno esencijalan za zdravlje kože. Igra ključnu ulogu u rastu i razvoju ćelija kože i djeluje na popravak oštećenja nastalih UV zračenjem. Prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati uništavanje vitamina A u koži, usljed čega se može razviti i deficit, a posljedično dolazi i do nastanka tamnih mrlja, bora, ljuštenja kože i u najgorem slučaju, prekarcinogenih lezija.

Iako rezultati istraživanja ukazuju na važnu ulogu vitamina A u održavanju zdravlja kože i u prevenciji raka kože, mehanizam djelovanja, kao i forma vitamina A koja bi podstakla najbolje djelovanje, još nisu razjašnjeni.

Stoga je vitamin A najbolje unositi kao dio uravnotežene prehrane, ili kao deo antioksidativnog dodatka prehrani, i to u kombinaciji sa vitaminom C i E jer, osim što vitamin C učestvuje u regeneraciji vitamina E, i metabolizam vitamina A je usko vezan uz vitamin C.

Koncept uravnoteženog unosa ova tri vitamina kao vrlo važnog aspekta zaštite kože sve više potvrđuju i brojni rezultati naučnih istraživanja.

Osim, vrlo važnog zaštitnog djelovanja na zdravlje kože, antioksidansi – beta karoten, vitamin C, E, A, selen kao i mineral cink, u ljetnim mjesecima organizmu mogu pružiti snažnu i potrebnu imunološku potporu.

Imunološki sistem ljeti nije na ‘vrhuncu snage’. Zapravo, pretjerano izlaganje suncu znatno slabi imunitet.

Izvor vitamina i minerala u hrani

Beta karoten

 • žuto i narandžasto povrće i voće, tamno zeleno lisnato povrće

Vitamin C

 • brokoli, crvena paprika, šipak, citrusi, jagode

Vitamin E

 • ulje pšeničnih klica, orasi, sjemenke, biljna ulja, žumanac, lisnato zeleno povrće

Vitamin A

 • mlijeko i mliječni proizvodi, ulje bakalara

Selen

 • morski plodovi, cjelovite žitarice, jaja

Cink

 • morski plodovi, crveno meso

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.