Unutrašnji okret ploda

Trudnoća
Trudnoća

Unutarnji okret ploda ili versio interna predstavlja akušersku operaciju pri kojoj se, uvlačenjem jedne šake akušera u materičnu duplju porodilje i hvatanjem i povlačenjem za nožice i uz pomoć druge ruke, koja okret pomaže izvana, preko trbušnog zida majke, mijenja položaj ploda. Značaj unutarnjeg okreta mnogo je veći u domicilarnom akušerstvu i u akušerstvu na terenu, ali se isto tako, samo nešto rjeđe, ova operacija koristi iu velikim bolničkim rodilištima.

Indikacije

Poprečni i kosi položaj ploda kod potpuno proširenog vanjskog ušća uterusa, uzdužan položaj ploda sa prednjačećom glavicom i nepovoljnim defleksionim stavovima, ako se na vrijeme primijete (čeoni stav, zadnji osobni stav glavice), krvarenje iz uterusa kod nisko usađene ili prijevremeno odljuštene normalno usađene posteljice i ispadanje pupkovine kod prednjačeće glavice, još pokretne nad trbušno ulazom. Sem toga, mnogi liječnici dovršavaju porođaj kod blizančane trudnoće poslije rađanja prvog, okretom i ekstrakcijom drugog blizanca, bez obzira na to da li se on nalazi u poprečnom, kosom ili uzdužnom položaju s glavom naprijed.

Uvjeti za okret

Od njih su najvažniji sljedeći: vanjsko ušće uterusa treba biti potpuno ili skoro potpuno otvoreno kako bi liječnik mogao cijelom šakom da ude u maternicu i kako bi plod mogao nesmetano proći kroz porođajni kanal prilikom ekstrakcije koja poslije okreta uslijedi, vodenjak treba da je očuvan ili da je neposredno prije intervencije prekinut tako da se maternica još nije retrahovala oko ploda, jer to otežava njegovu pokretljivost, zdjelica majke dovoljna za porod, i pri tome plod treba da je živ i sposoban za vanmaterični život.

Izvođenje zahvata

Unutarnji okret se vrši s obje ruke, od kojih se jedna uvlači kroz vaginu, i vanjsko ušće u maternicu, a druga djeluje izvana preko trbušnog zida majke. Ovj zahvat se izvodi u općoj kratkotrajnoj inhalacionoj ili intravenskoj anesteziji. Samo iznimno, u naročitim okolnostima, može se vršiti bez anestezije. Prstima lijeve ruke, ljekar razmakne velike i male stidne usne porodilje, pa desnu šaku, skupljenu u vidu akušerske ruke, svrdlastim pokretom uvuče kroz vaginu do vanjskog ušća uterusa. Drugu ruku zatim stavlja na dno uterusa i potiskuje ga prema simfizi u susret ruci koja je unutra, koja prodire u materičnu duplju tražeći nožice ploda. Ako je plod u uzdužnom položaju s prednjačeći glavicom, liječnik najprije odgurne glavicu naviše. Kada nađe nožice, hvata jednu ili obje i povlači ih naniže prema vagini, pomažući okret ploda drugom rukom, kojom preko trbušnog zida majke potiskuje glavicu ploda u dno uterusa. Pri tom vodi računa da prilikom dalje ekstrakcije leđa ploda budu okrenuta prema simfizi, jer ako su okrenuta sakruma, glavica koja se rada posljednja može se bradicom zakači o donji rub simfize i izazvati teškoće u porodu. Zbog toga, pri dorzoposteriomom smještaju, ljekar hvata i izvlači gornju, a pri dorzoanteriornom donju nožicu ploda. Isto tako, prilikom izvođenja okreta, liječnik mora voditi računa da umjesto nožice ne uhvati i ne izvuče ručicu ploda, čime samo otežava intervenciju, jer dovodi plod u poprečan položaj. Po završenom unutarnjem okretu intervencija se obvezno nastavlja ekstrakcijom ploda za nožice, poslije čega se izvrši ručno odljuštivanje posteljice i, na kraju, revizija.

Tijekom unutarnjeg okreta, naročito ako se intervencija ne vrši s potrebnom pažnjom i predostrožnošću, mogu nastati ozljede majke, od kojih je najteža ruptura uterusa, i ozljeda ploda, od kojih su najopasniji intrakranijalno krvarenje i prijelomi dugih kostiju s ozljedama vrata i živaca.