Implantacija predstavlja aktivnu funkciju oplođenog jajeta, prvenstveno njegovog trofoblasta. Kada stigne u materičnu duplju, oplođena jajna ćelija ne usadi se odmah u njenu sluzokožu. Umjesto toga u njoj se ubrzava proces diobe i za 2-3 dana, koliko se otprilike neusađena zadrži u materici, oplođena jajna ćelija od morule postaje blastocista, odnosno u njenoj ćelijnoj masi koja se uvećava na račun umnožavanja broja ćelija diobom stvara se prvobitna šupljina.

Implantacija

U to vrijeme, pod dejstvom citolitičkih enzima koji se u njoj luče, ova formacija najprije prijanja za endometrijum, a odmah zatim razara njegov površinski sloj i zaroni u njegovu dubinu. Ovaj proces naziva se implantacija ili nidacija. Proces usadivanja oplođenog jajeta traje nekoliko dana.

Mjesto gdje oplođena jajna ćelija prodire u endometrijum poslije njene nidacije zatvara se čepom, koji se sastoji od nekrotičnih ćelija decidue, fibrina i koagulisane krvi. Uskoro čep biva zamjenjen kapsularnom deciduom.

Implantacija se najčešće vrši u decidui prednjeg ili zadnjeg zida tijela uterusa, gdje se kasnije iz bazalnog dijela decidue i čupastog horiona stvara posteljica. Svakako da pri tome igraju ulogu najizraženije decidualne promjene na sluzokoži toga dijela uterusa, kao i dobra snadbjevenost krvnim sudovima.

Protiv pretjerane agresivnosti oplođene jajne ćelije u predjelu granice prodiranja u endometrijum nastupa odbrambeni mehanizam majke. Donji sloj bazalne decidue odupre se razaranju citolitičkim fermentima oplođenog jajeta i on kasnije sa čupastim horionom ulazi u sastav posteljice. Na mjestu prodiranja čupica u deciduu stvara se hijalnizirana opna koja sprječava dalje prodiraranje čupica i koja se naziva Nitabušina membrana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.