Kako se riješiti celulita?

Health to Happiness

celulit
celulit

Postoje brojni skupi kozmetički tretmani koji vam mogu pomoći u rješavanju nakupina celulita, a ukoliko vam se oni čine preskupima i ne možete si ih priuštiti – ne očajavajte.

Donosimo vam nekoliko korisnih i učinkovitih savjeta koji će vam pomoći da sami utječete na smanjenje naslaga celulita, a možete ih primijeniti kod kuće. Odavno je poznato je da dijeta i vježbanje igraju važnu ulogu u smanjenju celulita, ali postoje i neki drugi faktori koje ne smijemo zaboraviti.  Pri smanjenju celulita, potrebno je najprije osloboditi tijelo od otrova nakupljenih u njemu, a posebno se to odnosi na jetru i debelo crijevo. Pritom je važno napomenuti da iz organizma treba izbaciti nikotin i kofein, treba izbjegavati slana jela i uzimati dovoljne količine vode.

Luk je odličan za skidanje celulita

Jedite hranu bogatu hranjivim sastojcima, poput soje, borovnica i orašastih plodova. Također je važno osigurati dovoljne količine glukoze, vitamina B i masnih kiselina. Luk je odličan za skidanje celulita s obzirom da je on i prirodni diuretik koji oslobađa vodene naslage na koži.

Vježbanje je još jedan važan faktor pri skidanju nepotrebnih naslaga celulita, koji pomaže i kod učvrščivanja nogu i oblikovanja mišića stražnjice. Pritom radite posebne vježbe kojima ćete povećati mišićnu masu, a u tome će vam pomoći šetnja, vožnja bicikla, hodanje po stepenicama, joga i pilates. Što manje masnoća uzimate, a istodobno povećavate mišićnu masu, tim će prije vaš celulit nestati.

Kako bi poboljšali cirulaciju i smanjili masne naslage, prakticirajte masažu na kritičnim mjestima na dnevnoj bazi. Možete se poslužiti i četkom za tijelo dok ste pod tušem, što će drastično ubrzati vašu cirkulaciju. Napravite si toplu kupku koja će vas opustiti i pritom koristite uljne proizvode za aromaterapiju.

Iskušajte piling od zrnaca kave i morskih algi

Jedan od načina da smanjite celulit je i taj da nosite steznik, a prednost je ta što zimi ionako na sebi imate više slojeva tople odjeće tako da se steznik neće ni primijetiti.

Kod kuće možete napraviti i piling za tijelo tako da pomiješate zrnca kave i morske alge, koje se inače koriste u rješavanju raznih problema. Zagrijte zrnca kave i nanesite ih na kritične točke na tijelu, a zatim ih zamotajte s vlažnim morskim algama (njih možete nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane).

Nakon toga, tijelo pokrijte plastičnim omotačem i ostavite da djeluje oko pola sata. Nakon toga se istuširajte masirajući pritom kritične točke i dobro isperite piling.

Može se dogoditi da celulit nikada u potpunosti ne nestane s vašeg tijela, ali ga svakako možete svesti na minimum i poboljšati svoj izgled, posebice u situacijama kada namjeravate odjenuti bikini ili minicu.

8 Comments

 1. Još nije kasno, za početak predlažemo vam 10 korisnih i zdravih prehrambenim savjeta za prevenciju celulita zimi.

  Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, genetičke predispozicije i hormonske fluktuacije igraju važnu ulogu u nastanku celulita. Mišljenja stručnjaka o uzrocima nastanka celulita su podijeljena.

  Dok jedni smatraju da je celulit isključivo genetičkog nasljeđa, drugi su skloniji vjerovanju da je celulit posljedica prehrane sa visokim udjelom prehrambenih masnoća, izostanka tjelesne aktivnosti te loše cirkulacije, nakupljanja toksina u organizmu pa čak i svega navedenoga.

  Svi mišići u organizmu obavijeni su naslagama masnoće, vezivnim tkivom različite debljine okruženim tekućinom koja ovaj “pokrov” opskrbljuje hranjivim tvarima te ga oslobađa otpadnih tvari. Ovo masno tkivo pričvršćeno je mrežom vlakana (elastin i kolagen), i kada sustav dobro funkcionira, otpadne tvari se iz sustava uklanjaju.

  Ukoliko se otpadne tvari ne uklanjaju, počinju se nagomilavati te vezivno tkivo biva zasićeno tekućinom koja se s vremenom zgusne i stvrdne stvarajući tako džepove koji nadalje formiraju tzv. “narančinu koru”.

  Celulit se ponekad javlja nakon trudnoće ili kada osoba uzima hormonsku terapiju (tablete), odnosno kada je u organizmu visoka razina estrogena. Također se, s obzirom da trauma može utjecati na cirkulaciju, može javiti i nakon traumatskog iskustva.

  10 savjeta za prevenciju celulita

  Iako većina žena brigu o celulitu počinje voditi tek sa izlaskom prvih proljetnih sunčanih zraka, zima je idealno razdoblje da se tijelo dovede u formu i pripremi za sezonu “otkrivanja”.

  Slijedi 10 savjeta kako organizam zaštititi od “nametnika” zvanog celulit :

  1. Pazite na adekvatan unos tekućine. Najbolje je piti običnu vodu. Voda je dobro otapalo i pospješuje izmjenu tvari, a samim time i uklanjanje toksina.

  2. Kavu pokušajte zamijeniti biljnim čajevima, posebice je za prevenciju celulita dobar čaj od koprive jer potiče cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Jednako kao i kava, alkohol potiče izlučivanje vode te i njegovu konzumaciju treba ograničiti.

  3. Pokušajte usvojiti pravilne prehrambene navike. Smanjite unos hrane bogate zasićenim masnoćama i proteinima animalnog podrijetla, radije odaberite ribu, te meso peradi. Povećajte dnevni unos voća i povrća, a jednostavne ugljikohidrate zamijenite složenima. Osim što prevenira nastanak celulita, ovakva prehrana čini dobro cijelom organizmu.

  4. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah) i sumporom (prehrambeni proteini) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma i time pobjeđuju celulit iznutra.

  5. Izbjegavajte preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita.

  6. Priuštite organizmu redovito čišćenje od toksina. Izlučivanje toksina mokraćom potaknuti će različiti biljni čajevi, primjerice od koprive, dok problem konstipacije nerijetko uspješno rješavaju suhe šljive, pšenične klice, laneno sjeme i zobena kaša.

  7. Dnevno izdvojite barem 30 minuta za tjelovježbu kako bi potaknuli metabolizam i pospješili izlučivanje toksina. Tjelesna neaktivnost, a posebno cjelodnevno sjedenje stvaraju idealne uvjete za nastanak celulita. Plivanje se smatra idealnim oblikom tjelovježbe za prevenciju nastanka celulita.

  8. Osigurajte organizmu dovoljne količine kisika, najbolje provođenjem određenog vremena u prirodi. Dopustite koži da se znoji.

  9. Povremeno nježno masirajte područja kritična za nastanak celulita. Masaža stimulira cirkulaciju krvi i limfe te pospješuje oslobađanje celulita koliko je to moguće. S obzirom da se celulit nalazi 3 – 5 milimetara ispod kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim pritiskanjem i gnječenjem. Masaža nikad ne smije prijeći granicu boli.

  10. Ostavite si dovoljno vremena za opuštanje – mnogi smatraju da celulit može biti i rezutat stresnog načina života, stoga u toku dana posvetite barem jedan sat sebi. Napravite atmosferu u prostoru u kojoj ćete se osjećati najopuštenije.

  Nažalost, celulit je jedna od onih stvari na koje većina žena mora računati i sa kojima se mora suočiti. Rezultati bilo kojeg anticelulitnog programa tek se počinju nadzirati nakon 6 tjedana, stoga se ne treba obeshrabriti kada promjene ne budu vidljive nakon nekoliko dana.

  Iako je malo vjerojatno da će nastali celulit u potpunosti nestati, umjesto beznadnog sjedenja i promatranja kako “jastučići” celulita rastu, bolje je poduzeti potrebne korake i boriti se protiv “ženinog najvećeg neprijatelja”. Sav potreban alat koji trebate, vrhovi su vaših prstiju, a trebate ih svega nekoliko minuta dnevno.

  Umjerena tjelovježba, prehrana bogata voćem, povrćem cjelovitim žitaricama i siromašna zasićenim masnoćama, adekvatan unos tekućine, stimulirajuća masaža i dokazano učinkovita krema teško se mogu nazvati žrtvom koju morate podnijeti kako biste spriječili ili umanjili nastanak celulita.

 2. Celulit je “salo” u obliku oteklina, kvrga i izbočina nalik na narandžinu koru, a koje se posebno taloži u gornjem delu bedara, butinama, sedalnoj regiji, stomaku i kolenima. Ovaj problem je posebno izražen kod žena i predstavlja funkcionalan i estetski problem.
  Celulit se stvara u vezivnom tkivu. Ta materija (koja nije svuda iste debljine) daje ženskom telu obline. Kada je u područjima sklonim celulitu usporen process eliminisanja štetnih materija i nagomilavaju se voda i otpadne materije, dolazi i do debljanja vezivnog tkiva, a time do stvaranja nepokretnih džepova koji liče na narandžinu koru.
  Glavni uzrok celulita je način života, a posebno napetost, zamor, loše navike u ishrani, nedovoljno uzimanje vode, nepravilno disanje, predugo sedenje, odsustvo telesnih aktivnosti, odnosno odgovarajućih vežbi i zagadjen vazduh. Usled toga je probava loša, dolazi do opstipacija (zatvora) i slabe cirkulacije krvi. Zbog toga dolazi do zastoja u eliminisanju otrovnih materija iz organizma, kao i vode i do stvaranja nabreklih područja u kojima je celulit prisutan.
  Celulit nije nasledan, nego se u vezivnom tkivu stvara: usporavanjem procesa eliminacije izlučevina, otvrdnućem vezivnog tkiva, zadržavanjem štetnih materija i razlikuju se tvrdi i meki celulit.

 3. KAKO VEŽBANJE DELUJE NA CELULIT ???

  Anticelulit programi koji se odvijaju u fitnesu obuhvataju odgovarajuće komplekse vežbi. Trening mora biti niskog intezteta a prisustvo kiseonika je obavezno što znaci da je intezitet vežbanja aerobnog karaktera.Zbog toga je vrlo bitno pre početka trenažnog procesa odrediti aerobno anaerobnu granicu.
  Kada govorimo o izboru vežbi prvenstveno se misli na vežbe oblikovanja, koje tretiraju posebno ugrožena mesta, odnosno delove tela na kojima se celulit najčešće formira: unutrašnji, gornji i zadnji deo bedara, kolena trbuh, bokovi, sedalna regija donji deo ledja, unutrašnji i spoljašnji deo nadlaktica. Ovi programi vežbanja stimulišu disanje, cirkulaciju, varenje i lučenje, odnosno poboljšavaju metabolizam.
  Na taj način vežbanje pomaže da se celulitne mase zamene dobrom i kvalitetnom mišićnom gradjom i čvrstim tkivom, a istovremeno pomaže popuštanju napetosti, tenzije i smanjivanju stresa.
  Na početku anticelulit tretmana kada se govori o vežbanju preporučuje se isključivo brzo hodanje ili lagano trčanje u kombinaciji sa vežbama disanja, kako bi organizam dobio što veću količinu kiseonika koja je potreban za procese sagoravanja masnih ćelija, a u kasnijin fazama vežbanja dodaju se već pomenute vežbe oblikovanja.
  Veoma bitna stvar je izbor garaderobe za vežbanje, ona mora biti komotna, dozovliti koži da diše i nesmetano oslobađa toplotu iz mišića tokom vežbanja, strogo se zabranjuje nošenje plastificiranih šorceva trenerica uvijanje u folije itd. za vreme vežbanja.

 4. Celulit je materija poput želatina, sastavljana od masnoće, vode i toksina, uglavljenih u nepokretnim “džepovima” neposredno ispod kože. Ti džepovi deluju poput sunđera koji može apsorbovati velike količine vode, naduvati se i izbočiti, što prouzrokuje smežuravanje i mlitavost koje vidite.

  Obzirom da celulit nije obično salo, ne može da se ukloni običnom dijetom. Kada se smanji energetski unos organizam će automatski trošiti rezerve masti u organizmu, ali nakupine celulita će ostati.

  Dijetom protiv celulita treba izbeći opterećenje organizma i namirnice koje doprinose stvaranje celulita.

  Celulit se najviše javlja sa unutrašnje, gornje i zadnje strane bedara, kolenima, stomaku, bokovima, stražnjici, donjem delu leđa, nadlakticama i gležnjevima. Mada celulit može biti izbirljiv što se tiče mesta javljanja, nije izbirljiv u pogledu osobe koju napada jer žene svih oblika i mera, težine i godina mogu biti žrtve celulita.

  Ako želite da proverite imate li celulit postoji jednostavan, nepogrešiv način: prignječite tkivo palcem i kažiprstom ili dlanovima; ako postoji celulit, koža se smežura i izgleda kao kora od pomorandže, gde postoji i karakteristična osetljivost.

  Kada celulit uznapreduje, smežuranja se primećuju i bez pritiska.

 5. Celulit je problem s kojim se susreće oko 80% žena. Jastučići i kvrgave nakupine, popularno nazvane ‘narančina kora’, koje se pojavljuju na bedrima, bokovima, nadlakticama, stražnjici i nogama ne biraju žrtve. Činjenica je da se s celulitom bore čak i vrlo mlade djevojke, a podjednako su mu podložne žene idealne linije, one s viškom kilograma ili pak mršavice.

  No svatko tko se želi riješiti ovoga vrlo kompliciranog i nadasve upornog napasnika ne smije očekivati uspjeh preko noći, već mora računati s dugotrajnom i teškom borbom na raznim frontama. Ona uz upotrebu raznih kozmetičkih metoda i preparata svakako podrazumijeva i određene promjene u načinu življenja i u prehrani.

 6. Čudotvorna anticelulitna krema Adonia Leg Tone, koja navodno u samo devet minuta “ubija” 47 posto celulita, u Hrvatskoj je već razgrabljena. Naime, tek nekoliko dana nakon što je krema postala ultrapopularna u Americi, Velikoj Britaniji, nastala je prava pomama za njom i među hrvatskim potrošačima. Prva je pošiljka, piše Večernji list, već razgrabljena, a trgovci je reklamiraju preko oglasa ili na internetskim forumima. Već sada se zaprimaju narudžbe za sljedeću pošiljku koja bi na ove prostore trebala stići za desetak dana. Bočica čudotvorne kreme stoji 650 kuna.

  IZUMITELJ JE ZASLUŽIO NOBELA?
  Obećavajući krema dala je nadu milijunima žena da će se u samo nekoliko minuta riješiti 70 posto narančine kore i gotovo 50 posto celulita. Proizvođač kreme je Green Island, a neki stručnjaci prognoziraju kako će izumitelj seruma dobiti i Nobelovu nagradu. Krema, objasnio je dr. Mark Binette, njezin tvorac, obnavlja stanice i vraća im život. Baziran je na regenerativnoj moći biljnih matičnih stanica koje prodiru duboko i učvršćuju kožu.

 7. Thai anti-celulit masaža (50 minuta)… odličan rezultat

  Parcijalna ručna limfna masaža problematičnih područja kao što su butine, noge i stomak. Specijalno masažno ulje za oblikovanje koristi se uz posebnu masažnu tehniku, a anti-celulit krema za masažu nanosi se na kraju.

 8. Celulit masaža je jedan od načina da se oslobodite celulita i u kombinaciji sa drugim sredstvima je veoma efikasna. Celulit može biti tvrd ili mekan a tvrd celulit je karakterističan za osobe koje mnogo vežbaju. Da bi se razbio tvrd celult potrebna je masaža koja će ga usitniti, razbiti i putem limfe izbaciti preko bubrega. Ukoliko imate problema sa čvrstim celulitom nije poželjno da vežbate dok idete na na ovu vrstu tretmana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.