Definicija:

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest koja se još naziva i “bolest poljupca” , a pogađa limfno tkivo i jetru.

Etiologija:

Uzrokovana je Epstein-Barr (Epštajn- Barovim) virusom u 90 odsto slučajeva i Citomegalovirusom (CMV) u 10 odsto slučajeva.

Predstavlja akutnu infekciju, neimunih osoba mlađe dobi. Mononukleoza je sistemsko oboljenje koje zahvata:

  • žlijezde
  • CNS
  • jetru
  • slezenu

Klinička slika:

Inkubacija traje 5-12 dana, a preovladavaju umor, bol, prenadraženost, mialgije, somnolencija, limfadenopatije, limfocitoza i povišena temperatura. Skoro redovna pojava kod infektivne mononukleoze je angina tonsilaris kao posljedica sekundarne bakterijske infekcije. Izvor infekcije je čovjek. Virus se izolira iz uzoraka urina, salive, suza, majčinog mlijeka, sperme, cervikalnog i vaginalnog sekreta. Na osjetljivu osobu virus se prenosi direktnim kontaktom preko sekreta (kontakt preko čaše, pribor za jelo…), inficiranih stanica krvi, doniranih organa ali i vertikalnim putem sa inficirane majke na plod.

Dijagnoza:

  • se postavlja na osnovu kliničke slike
  • brza dijagnostika mononukleoze sa”Monostikon”-testom na ploči izvodi se pomoću krvi, seruma ili plazme bolesnika sa kojom se dokazuje prisustvo heterofilnih antitjela
  • detekcija anti VCA (virusni kapsidni antigen) i to IgG antitjela kao i anti EBNA

U krvnoj slici oboljelog od infektivne mononukleoze nalazi se povećan broj leukocita. U diferencijalnoj krvnoj slici smanjen je broj trombocita, a povećan je broj monocita i limfocita. Oni su uz to i povećani, a promijenjena im je i jezgra. Ukoliko se uradi Elisa test na Epštajn -Bar virus i Citomegalo virus, kod oboljelih je evidentan blagi porast jetrenih enzima i pozitivan imunoglobulin IgM.

Liječenje:

Liječenje infektivne mononukleoze je simptomatsko, preporučuju se mirovanje pacijenta, uzimanje vitamina, unos dovoljno tečnosti, dijeta bez masnoća, a u slučaju visoke temperature uzimaju se antipiretici, po potrebi paracetamol tablete.

„Ukoliko bolesnik ima gnojnu anginu, daje mu se antibiotik, a u slučaju upale jetre i hepatoprotektivi. Veoma rijeko se javljaju prolazne hematološke komplikacije kao što su autoimuna hemolitička anemija, trombocitopenija, granulocitopenija“.

Rijetke su i ostale vrste komplikacija kao prsnuće slezene i neurološke komplikacije, poput paralize moždanih živaca, upale mozga i moždanih ovojnica, Guillain – Barreov sindrom, zatim upala srčanog mišića, upala srčane ovojnice, te opstrukcija disajnih puteva.

Bolesnicima sa infektivnom mononukleozom se savjetuje da izbjegavaju veće fizičke napore i sport šest mjeseci i da u to periodu budu na hepatičnoj dijeti, odnosno da izbjegavaju konzumiranje masne i pržene hrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.