Histoplasma capsulatum

Histoplasma capsulatum
Histoplasma capsulatum

Histoplasma capsulatum
Histoplasma capsulatum

Uzročnik je gljivica Histoplasma capsulatum. Domaćini su ptice i slijepi miševi i njihovim izmetom se kontaminitra tlo. Čovjek se inficira udisanjem prašine u kojoj se nalaze spore. Bolest se ne može prenositi sa jednog na drugog čovjeka.

Klinička slika

Najveći broj inficiranih prolazi asimptomatski. Kod simptomatskih oblika bolest se manifstuje 3-17 dana nakon ekspozicije. Kada se simptomi jave, bolest prolazi u vidu akutne respiratorne infekcije, jer Histoplasma najčešće zahvata pluća. Simptomi su generalizovana malaksalost, visoka temepratura, bol u grudima i suv, neproduktivan kašalj. Nekada prelazi u hronični oblik u vidu emfizema i sl. Diseminovani oblik može biti fatalan ukoliko se pravovremeno ne liječi. Najčešće nastaje kod odojčadi i male djece i karakteriše se visokom temperaturom, iscrpljenošću i hepatosplenomegalijom (uvećane jetra i slezina).

Hronični diseminovani oblik duže traje, javlja se kod osoba sa oslabljenim imunitetom (oboljeli od malignih oboljenja, dugotrajna terapija kortikosteridima, HIV, transplatacija organa) i karakteriše se groznicom, anemijom, hepatitisom, pneumonijom (zapaljenje pluća), perikarditisom (zapaljenje srčane kese), meninigitisom i ulceracijama u ustima, na jeziku, nosu i larinksu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, dokazom  uzročnika u sputumu i bioptičkim uzorcima, rendgenografije pluća.

Lečenje

Kod asimptomatskih i blažih slučajeva, lečenje nije potrebno. Kod težih oblika daju se antifungicidi, itrokonazol i ketokonazol.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.