BiH nakon tri godine usvaja Pravilnik o reguliranju cijena lijekova

Cijena lijeka
Cijena lijeka

Lijekovi u BiH uskoro će biti jeftiniji za deset posto, s obzirom na to da su novi ministri u Vijeću ministara izrazili spremnost da naša zemlja nakon tri godine dobije Pravilnik o reguliranju cijena lijekova.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u avgustu 2012. godine tehnički je izvršila sve pripreme da bi zaživjela implementacija izmjena ovog pravilnika, čijom bi primjenom pojeftinili oni medikamenti koji su u BiH dosta skuplji nego u regionu.

Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH, kazala nam je da ovaj pravilnik nije predložen za dnevni red iduće sjednice, no navodi da spremnost za okončanje ove priče prvi put postoji nakon toliko godina.

Očekuje da će pravilnik što prije biti usvojen, jer je njime, kako kaže, propisano da maksimalna veleprodajna cijena lijeka u BiH bude određena metodom usporedbe veleprodajne cijene istog lijeka u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Krajnji rezultat bi bio da za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti viša od 90 posto prosječne cijene lijeka u ovim zemljama.

Doći će do korekcije cijena lijekova koji se izdaju na ljekarski recept, i to u tom smislu što će biti određene maksimalne veleprodajne cijene lijekova – kazala je Grubiša.

Pojasnila je i da bi se sniženje cijena lijekova najviše moglo reflektirati tamo gdje imamo registriran lijek samo od jednog proizvođača na tržištu. Očekuju se pojeftinjenje lijekova iz bolničkog programa, prvenstveno citostatika i anestetika.

Dragan Bogdanić, ministra zdravlja u Vladi RS, kazao je da u ovom trenutku postoji apsolutni konsenzus za usvajanje pravilnika u oba entitetska ministarstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.