Imunološki problemi u humanoj reprodukciji

Trudnoća
Trudnoća

Mogu se javiti u  sterilnim brakovima, gdje su uzrok neplodnosti. Ako do trudnoće dođe, ona se sa imunološke strane razvija bez teškoća sve do porođaja,osim u slučajevima Rh inkompatibilije i ABO inkompatibilije između majke trudnice i ploda, kada mogu da nastupe izvjesne komplikacije, od kojih se danas mnoge uspješno savladavaju.

Sa imunološke točke gledišta plod, čija antigenska struktura sadrži majčine i očeve antigene, predstavlja jednu vrstu transplantata, takozvani alotransplantat. Oplođena jajna ćelija se lako i uspješno implantira u matericu trudnice i iz nje nastaje ovulum sa začetkom koji se razvija i sa plodom koji raste sve do porođaja, što je postignuto usklađivanjem imunoloških reakcija organizma i trudnice.

Pri tome u imunogenim zbivanjima u organizmu i majke i ploda nastaje supresija humoralne i ćelijske imunološke reakcije, čime se stvara neophodna tolerancija. U stvari, u organizmu majke mijenja se nivo imunoglobulina u toku cijele trudnoće.
U trudnoći najvažniju ulogu imaju IgG, IgM i donekle IgA.

IgG – (mol masa 160.000) prolazi kroz placentnu barijeru i njihov nivo u krvi majke pokazuje lagan, neprestani pad, što je posljedica povećanog katabolizma i povišene koncentracije ovih antitijela u krvotoku ploda. IgG majke pri tome ispoljavaju inhibitorni efekat na aktivnost njenih limfocita, čime se osigurava imuno tolerantnost organizma trudnice na organizam ploda, koji se ponaša kao alotransplantat. U ove imunoglobuline, koji se uglavnom nalaze u ekstravazalnim prostorima, ubrajaju se i blokirajuća Rh antitijela kod Rh senzibilizacije, a i antitijela koja nastaju kod bolesnika oboljelih od zaraznih oboljenja. Nivo imunoglobulina G u toku i poslje porođaja raste, tako da na kraju babinja dostiže normalne vrijednosti.

IgM – (1.000.000) ne prolaze placentnu barijeru, već ostaju intravaskulamo, gdje se i normalno nalaze. Oni pomažu stvaranje antitrofoblastičnih antitijela ometajući antigenu aktivnost ćelija trofoblasta i sprečavajući dijelatnost limfocita majke u smislu odbacivanja ovuluma, odnosno ploda. Visoke vrednosti IgM održavaju se u porođaju i ranom periodu babinja.

IgA – (160.000) ali zbog konfiguracije svojih molekula, ne prolaze placentnu barijeru. Njihove vrednosti rastu u poslednjem tromjesečju trudnoće i u porođaju, a visoke su i u puerperijumu u toku laktacije.

I u celularnom imunogenom odgovoru dolazi do promjene, što omogućava imuno toleranciju u odnosu na plod. Ceulularni imunološki aparat majke u vrijeme trudnoće pokazuje sniženu aktivnost što se može potvrditi testom limfoblastične transformacije, čije su vrijednosti u to vrijeme postaju niže. Sa napredovanjem trudnoće, snižavaju se i vrijednosti testa.
Isto tako, timus i limfne žlijezde, organi u kojima se stvaraju limfociti koji imaju važnu ulogu u odbacivanju transplantata, takozvani ,,LT” limfociti, odnosno timusnozavisni limfociti, pretrpljuju izvjestan stepen hipotrofije u toku trudnoće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.