rahitis
rahitis

Nedostatak vitamina D može biti ili usljed nedovoljnog izlganja suncu organizma ili usljed nedovoljnog unosa. Rahitis je naziv koji označava oboljenje sa nedovoljnom mineralizacijom kostiju kod djece u razvoju, kao posljedica hipovitaminoze D.

Hipovitaminoza se manifestuje kod djece koja nisu dovoljno izlagana suncu (zrake ne prolaze kroz prozor). U cilju prevencije hipovitaminoze neophodno je izlaganje suncu trudnica, dojilja. Međutim hipovitaminoza sa znacima rahitisa se može javiti i kod oboljenja jetre, bubrega ili poremećaja ravnoteže Ca i P, usljed poremećene reapsorpcije kod djece sa celijačnom bolesti, steatorejom, bolesti pankreasa. Ukoliko se daju antikonvulziva kao fenitoin ili fenobarbital mogu interferirati u metabolizam vitamina D i uzrokovati rahitis. Glukokortikoidi su u transportu kalcija antagonisti vitaminu D.

Znaci rahitisa se javljaju ako hipovitaminoza D traje nekoliko mjeseci. Kod dojenčadi čije majke imaju osteomalaciju znaci rahitisa se razvijau unutar 2 mjeseca.

Znaci floridnog rahitisa javljaju se na kraju prve i u toku druge godine života. Rijetke su manifestacije rahitisa u kasnijem uzrastu.

KRANIOTABES , jedna od prvih manifestacija rahitisa, a nastaje usljed stanjenja kostiju lubanje. Otkriva se pritiskom na parietalne i okcipitalnu kost. Kraniotabes blizu suture je normalan nalaz. Kod nedonoščadi se kraniotabes manifestuje vrlo rano. Drugi rani znaci su: zadebljanje kostohrskavičnih veza, proširenje i zadebljanje radiusa i ulne, pojačano znojenje glave.

Glava – kraniotabes može nestati prije kraja prve godine života, ako je nastavljen rahitični proces. Omekšavanje lubanje može uzrokovati asimetriju glave. Velika fontanela je velika i njeno zatvaranje se može pomaknuti do kraja druge godine života. Centralni dijelovi frontalne i parietalne kosti su zadebljani i stvaraju izbočenja (caput quadratum). Glava može biti veća nego normalno i takva ostati cijeli život. Može biti zakašnjela denticija i poremećena kalcifikacija zuba.

Grudni koš – kostohrskavične veze prominiraju tako da rebarne brojanice nisu samo palpabilne nego se i vide. Sternum sa susjednom hrskavicom ide prema naprijed stvarajući deformitet kokošija prsa. Uzduž donjeg ruba grudnog koša nastaje Harissonova brazda, – insercija dijafragme na rebra.

Kičmeni stub – scoliosa, i lordoza.

Karlica – unutarnji dio pelvisa prema promontorijumu je sužen, radi pomjeranja prema naprijed kaudalnog dijela sakruma i os kokcigis. Te promjene mogu praviti velike probleme pri porodu

Ekstremiteti – Ukoliko se epifize radiusa i ulne proširuju zglob postaje sve uočljiviji. Tibia i femur pokazuju anteriorni konveksitet. Posljedica rahitisa su i koksa vara. Često fakture dugih kostiju

Ligamenti – Slabljenje ligamenta pojačava deformitete, a slabe su i veze zglobova.

Mišići – slab je tonus muskulature. To je razlog da rahitična djeca kasnije sjede i prohodaju. Slaba je trbušna muskulatura, pa se stvara žablji trbuh zbog meteorizma, često uz opstipacije.

Terapija

Sunčanje i kvarcanje može se koristiti ali se preferira oralno davanje preparata vitamina D. Dnevna doza je 50 do 150 μg vitamina D3. Također se praktikuje 15.000 μg vitamina D u jednoj dozi što je dovoljno za nekoliko mjeseci. Ako ne dolazi do izlječenja tada je vitamin rezistentni rahitis. Nakon kompletnog izlječenja dnevna doza vitamina treba da bude 10 µg na dan.

PROGNOZA: Kada liječenje počinje na vrijeme do oporavka dolazi brzo. Kod uznapredovalih promjena liječenje je dugo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.