Lijek budućnosti za hipertenziju

Hipertenzija
Hipertenzija
Hipertenzija
Hipertenzija

Radikalna terapija koja zrači bubrege radio talasima mogla bi da postane trajni lijek za visoki krvni pritisak.

Procedura bi mogla da postane dostupna u Britaniji slijedećeg proljeća pošto su testovi pokazali da dramatično poboljšava stanje pacijenata. To bi pružilo nadu hiljadama oboljelih koji ne reaguju na lijekove za visok krvni pritisak.

Visok pritisak predstavlja rizik za srčana oboljenja, moždani udar i otkazivanje bubrega. Promjena životnig stila kao što je smanjenje unosa soli i alkohola i redovne fizičke aktivnosti, mogu da drže pritisak pod kontorlom a postoje i brojni lijekovi.

Međutim, mnogi koji uzimaju lijekove i dalje imaju poteškoća. Njima se sada može pomoći.

Tehnika nazvana bubrežna simpatektomija koristi energiju od radio-frekvencija koja se prenosi preko katetera da bi uništila mikro nerve koji se prostiru duž arterija u bubregu. Visok krvni pritisak ponekad je uzrokovan lažnim signalima koje mozak šalje ovim nervima.

Za visok krvni pritisak smatra se onaj iznad 140/90. U testovima je učestvovalo preko 100 pacijenata koji su imali najmanje 178/97 iako su bili na raznim lijekovima. Poslije 18 mjeseci terapije radio-zračenjem, pritisak im se smanjio za 28/11 – 32/12.

Dr Mari Esler sa Instituta za srce i dijabetes u Melburnu predstavio je ove rezultate na Kongresu evropskih kardiologa u Minhenu. Prof. Piter Vajsberg iz Britanske fondacije za srce kazao je da će tretman biti ponuđen samo pacijentima kojima nije pomogao nijedan poznati lijek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.