Umjesto crijeva, operisali mu ruku!

Opća bolnica Brčko
Opća bolnica Brčko

Koliko nesmotrenost medicinskog osoblja može da dovede u zabunu hirurge i to usred operacione sale, govori slučaj Zijada Tursunovića (54) iz brčanskog naselja Brod. Njemu su ljekari umjesto operacije fistule u perianalnoj regiji, ugradili u ruku takozvanu AV fistulu koja se stavlja teškim bubrežnim bolesnicima uoči dijalize! Neko u lancu od prijema pacijenata do operacione sale je po svemu sudeći napravio slučajnu grešku, zbog koje je Brčak pogrešno operisan.

Čudno je što ni Tursunović, kad je ušao u salu ni jednom riječju nije rekao kakav problem ima, već je dozvolio da mu hirurg operiše zdravi dio tijela. Sreća je da Tursunović od ove ugradnje fistule, izuzev ožiljka, neće imati nikakve posljedice rekao je jedan radnik brčanske bolnice, koji je veoma dobro upućen u ovaj slučaj. A, dr Dušan Stokić, direktor ove zdravstvene ustanove potvrdio je da je rukovodstvo bolnice upoznato sa ovim događajem.

”Svi u lancu koji su tog dana bili u vezi sa ovim pacijentom dali su izjave. Pokrenut je disciplinski postupak i na osnovu odluke Disciplinske komisije ćemo postupiti i konačno okončati slučaj” rekao je dr Stokić.

A, Tursunović je ispričao medijima svoju verziju događaja.

“Odveli su me u salu i počeli pripreme za zahvat. Pitao sam treba li da skinem odjeću, rekli su da ne treba, a onda su mi operisali ruku. Bilo mi je jasno da to nije dio tijela s kojim imam problem, ali sam vjerovao da znaju šta rade jer su imali uvid u moju medicinsku dokumentaciju. Čak sam pomislio da je medicina uznapredovala i da ne razumijem savremene metode liječenja” izjavio je Tursunović, dodajući da je odmah poslije zahvata pušten kući.

On je rekao da su mu u bolnici priznali da je došlo do greške i da ovih dana vadi nalaze za dvije operacije koje ga čekaju – debelog crijeva i ruke, kako bi mu uklonili greškom ugrađenu fistulu.

Sve počelo od čačkalice

Inače, Tursunovićevi zdravstveni problemi, zbog kojih je trebalo da bude operisan, nastali su u septembru prošle godine kada je slučajno progutao komadić čačkalice. Tome nije pridavao poseban značaj, sve dok se zbog oštećenja debelog crijeva, nisu pojavili bolovi pa je Zijad potražio ljekarsku pomoć. U jednoj privatnoj ordinaciji mu je prepisana terapija i preporučen hirurški zahvat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.