Prototip test za melanom - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Melanom

Prototip test za melanom

Test prognoza za brzo napredovanje iz III do IV faze

Istraživački tim iz Melbourn Centara za međunarodna istraživanja o raku (LICR) i Pacific Edge Biotchnology  danas 15.08.2008 godine su izjavili da su razvili test koji može predvidjeti da li će bolest napredovati brzo iz faze III melanoma u IV fazu raka i izazvati smrt.

Više od 70% pacijenata sa faze III melanoma – melanom koji se proširio na limfne čvorove – obično brzo napreduje u (TTP) fazu IV melanoma, i umiru u roku od pet godina od njihova dijagnosticiranja. Međutim, preostali <30% pacijenata će imati spor TTP fazu IV i imat će dugotrajan opstanak. Do danas nije bilo moguće razlikovati ove dvije vrste stanja, znači da se kod nekih pacijenata agresivni, često otrovni, tretmani bili nepotrebni.

LICR Melbourne tim, zajedno sa saradnicima iz Pacific Edge Biotechnology Limited u Novom Zelandu, razvio je prototip testa koji može razlikovati ova dva pacijenta sa 85-90% tačnosti.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>