Cefiksim

Cefiksim
Cefiksim
Cefiksim
Cefiksim

Cefiksim je peroralni cefalosporin treće generacije. Ima širok antimikrobni spektar koji obuhvata bakterije rezistentne na mnoge druge antimikrobike.

Primjenjuje se u liječenju nekompliciranih i kompliciranih infekcija urinarnog trakta, infekcijama gornjeg i donjeg respiratornog sistema, gonoreje i drugim infekcijama uzrokovanim osjetljivim uzročnicima. Otporan je na djelovanje većine betalaktamaza gram-negativnih bakterija, djeluje na oko 90% enterobakterija (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Citrobacter, Enterobacter, Salmonella spp., Shigella spp. i dr.). Izrazito je djelotvoran na Streptococcus pyogenes, streptokoke grupe B, C i G, na penicilin osjetljiv Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Neisseriu gonorrhoeae, Pasteurellu multocidu.

Daje se jednom, u posebnm slučajevima dva puta dnevno. Doza je 200 do 400 mg za odrasle, za djecu 8 mg/kg na dan.

U organizmu se ne metabolizira, izlučuje se nepromijenjen mokraćom i putem žuči. Nuspojave su rijetke i blage. Cefiksim se u nizu kliničkih dvostruko slijepih, randomiziranih, multicentričnih ispitivanja pokazao učinkovit i siguran za liječenje različitih bakterijskih infekcija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.