Raspodjela pritiska u cirkularnom sistemu

cirkulatorni sistem
cirkulatorni sistem

cirkulatorni sistem
cirkulatorni sistem

Krvni pritisak koji varira između dvije vrijednost, sistolnog i dijastolnog, prolaskom kroz krvne žile mijenja svoju vrijednost, tako da počev od 100mmHg (koliko iznosi srednji arterijski pritisak), se smanjuje do 0 mmHg (koliko iznosi pritisak u desnom atriju, koji se naziva centralni venski pritisak).

Na ulasku u kapilare, tj. na arterijskom kraju, vrijednost krvnog pritiska je 30 mmHg, a na venskom kraju je 10 mmHg, tako da je srednji kapilarni pritisak 17,3 mmHg.

Najveći pad pritiska je na nivou arteriola zbog građe arteriola i njihove glatke muskulature koja na rastezanje djeluje kontrakcijom. To je jako bitno zbog toga što se na taj način štite kapilare od ulaska krvi pod visokim pritiskom, što bi dovelo do pucanja kapilara.

Za razliku od sistemske cirkulacije, u plućnoj cirkulaciji su vrijednosti pritisaka znatno niže zbog popustljivosti krvnih žila, tako da sistolni iznosi oko 25 mmHg, dijastolni 8 mmHg, a srednji kapilarni 7 mmHg. Ovako niske vrijednosti pritisaka su u skladu sa funkcijom pluća, a to je razmjena gasova tj. obogaćivanje krvi kisikom, za što je potreban niži pritisak da bi se krv sporije kretala i dovoljno obogatila kisikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.