Ventriculus lateralis

Ventriculus lateralis
Ventriculus lateralis

Bočna ili lateralna moždana komora je parna šupljina smještena u centralnim dijelovima hemisfera. Ima oblik donekle spoljoštenog slova C čiji je konkavitet usmjeren prema naprijed i dolje. Na njoj opisujemo sljedeće dijelove: čeoni rog (cornu frontale s. anterius), središnji dio (pars centralis), potiljačni rog (cornu occipitale s. posterius) i sljepoošni rog (cornu temporale s. inferius). Svaka lateralna moždana komora je preko svog međukomornog otvora (foramen interventriculare) povezana sa trećom moždanom komorom. Ovaj otvor je omeđen sprijeda sa pars libera columnae fornicis, a straga sa tuberculum anterius thalami.

Cornu frontale s. anterius nalazi se ispred interventrikularnog otvora, a usmjeren je u dubinu čeonog režnja velikog mozga. Dorzalni i rostromedijalni zid prednjeg roga gradi genu corporis callosi. Ventrolateralni zid formira caput nc. caudati koji u spoju sa komornom površinom corpus callosuma gradi lateralni ugao čeonog roga. Kaudomedijalni zid čeonog roga formiraju septum pellucidum i dio columnae fornicis. Čeoni rog ne sadrži plexus choroideus.

Pars centralis se pruža iza foramen interventriculare. Na njemu opisujemo donji zid ili pod, gornji zid ili krov, te medijalni zid. Donji zid središnjeg dijela bočne moždane komore grade nc. caudatus (od kojeg se prema medijalno nalazi stria terminalis), te manji dio dorzalne strane thalamusa. Gornji zid ili krov središnjeg dijela formira donja strana truncusa corporis callosi. Medijalni zid partis centralis sužava se idući prema natrag. Formiraju ga corpus fornicis, fissura choroidea i manji ili veći dio septum pelluciduma. Atrium predstavlja kaudalno proširenje lateralne moždane komore gdje se sustiču središnji dio, stražnji i donji rog. Nalazi se u blizini spleniuma corporis callosi.

Cornu occipitale s. posterius je vrlo varijabilne veličine i oblika, a ponekad uopšte i ne postoji. Njegov dorzomedijalni zid gradi najveći dio vlakana forceps majora, a dorzolateralni zid formiraju vlakna tapetuma i dublje od njih radiatio optica. Na ventromedijalnom zidu potiljačnog roga nalazi se ispupčenje (calcar avis) prouzrokovano sulcus calcarinusom. Potiljačni rog ne sadrži plexus choroideus.

Cornu temporale s. inferius usmjeren je od središnjeg dijela prema naprijed i dolje. Obilazi oko kaudalnog dijela talamusa i završava u medijalnom dijelu temporalnog režnja na oko 1-3 cm iza temporalnog pola hemisfere. Njegov dorzolateralni zid grade tapetum, radiatio optica i cauda nc. caudati. Ventromedijalno, formiraju ga hippocampus i fimbria hippocampi. Hippocampus je u predjelu komore pokriven bijelom masom zvanom alveus, a prema šupljini komore šalje dva do tri prstolika ispupčenja nazvana digitationes hippocampi. Donji zid sljepočnog roga grade uzvišenja zvana eminentia collateralis i trigonum collaterale izazvana istoimenim žlijebom na površini hemisfere.

U donjem rogu, atrijumu i središnjem dijelu lateralne moždane komore nalazi se plexus choroideus. Najrazvijeniji, prošireni dio ovog spleta nalazi se u području atrijuma i naziva se glomus choroideum. Plexus choroideus ventriculi lateralis nastavlja se kroz foramen interventriculare horoidnim spletom treće moždane komore.

6 Comments

 1. Postovani,
  imam 26godina, trenutno sam u 24 nedelji trudnoce i prilikom ultrazvuka je utvrdjeno da plod ima povecanu lateralnu komoru, tj. u krajnjoj granici normale – 10mm. Ukoliko nastavi da se povecava, sta to konkretno znaci za zdravlje moje bebe, kakve probleme ce imati?
  Unapred hvala na odgovoru.

 2. Poštovana,
  pošto je lateralna komora još uvijek u granicama normale potrebno je redovno UZ-praćenje ploda (obavezno 3D ili 4D ).

  Proširene lateralne komore kod ploda ukazuju na hidrocefalus koji je obično posljedica viroze u trudnoći, toksoplazmoze, lues-a, radijacije, avitaminoze, poremećaj metabolizma bakra i cinka, medikamenti itd.

  Lijep pozdrav

 3. postovani trenutno sam u 24 nedelji,pre nedelju dana na kontrolnom ultrazvuku je utvrdjemo da je atrijum bocne komore mozga 9mm,kontrola zakazana sedam dana kasnije i sad je vec 11mm,upucena sam nakonzilijum za fetalne anomalije. Moje pitanje je sledece,kakve posledice sve to moze imati na bebu ista mogu dalje da ocekujem,doktorka kaze da je to jos uvek u granici normale ali mene onako laicki brine cinjenica da je taj atrijum toliko porastao za samo sedam dana,nadam se vasem brzom odgovoru,prva mi je trudnoca i jako sam zabrinuta,uzgred nisam pomenula da imam 30 godina,najlepse vam hvala!

 4. Poštovana,
  veličina komora od 11 mm ne mora da bude patološko stanje.
  Potrebno je izmjeriti i rogove bočnih komora.
  Veličina komora od 11 mm do 15 mm spada u lakša stanja i u 90% slučajeva je bez posljedica.
  Povećanje komora može biti uzrokovano nizom faktora ali najčešće su TORCH infekcije (misli se na ovih 10 % dok 90 % uopšte nisu bolest).
  L.P.

 5. Moje postovanje po drugi put,naime bila sam na tom konzilijumu za fetalne anomalije,gde je utvdjeno da je ABK sad vec 12mm,takodje pise da su dilatirani i frontalni rogovi,odradila sam TORCH test i cekam rezultat a vec u ponedeljak,tacnije za dva dana zakazan mi je postupak kordocenteze a potom i magnetna rezonance bebine glave (mozga),molim vas jos jednom da mi pomognete i kazete sta mogu ocekivati i na sta takvo stanje moze ukazivati,jako sam zabrinuta i preplasena,jos jednom vam veliko hvala i nadam se vasem brzom odgovoru,veliki pozdrav!

 6. Poštovani, ja sam u 27+5 nedelja trudnoće. Juče na pregledu mi je ukazano na uvećanje zadnjeg levog roga koji je 11mm. Rečeno mi je da nije za “dramu”, da će beba to verovatno “progurati” i da ćemo to na dalje pratiti. Pokušavam da razumem o kom delu se radi i šta takva promena sa sobom nosi…jako teško dolazim do bilo kakvog zaključka putem neta. Interesuje me šta se dešava ako to uvećanje ostane ili nastavi da se povećava? Hvala unapred na odgovoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.