Flukonazol

Flucon flukonazol
Flucon

Flukonazol (FLUCON) je imidazol niske molekularne težine, a po djelotvornosti se značajno razlikuje od ketokonazola i itrakonazola. Dobro topljiv u vodi, dobro se resorbira nakon peroralne primjene. Izlučuje se mokraćom nepromijenjen.

Dobro prodire u CNS i postiže u likvoru 70% koncentracije u serumu. Poluvrijeme eliminacije iz seruma jest 25 h.

Lijek se kumulira u renainoj insuficijenciji, pa je u bolesnika s renalnom insuficijencijom preporučljivo određivati koncentraciju lijeka u serumu.

Mehanizam djelovanja Flukonazol-a

Mehanizam djelovanja je inhibicija citokrom P450 gljivica, što dovodi do uništenja stanične stijenke gljivice.

Indikacije

Orofaringealna i ezofagealna kandidijaza te svi oblici sistemske kandidijaze. Kriptokokni meningitis uspješno se liječi flukonazolom. Zasad nije utvrđeno može li se peroralnom primjenom flukonazola spriječiti recidiv kriptokoknog meningitisa u bolesnika s AIDS-om u kojih je prvi napadaj kriptokoknog meningitisa liječen amfotericinom B.

Doziranje

Doze flukonazola u različitim indikacijama su različite: od 150 mg jednokratno (vaginalna kandidijaza i balaniiis) do 50 mg dnevno (maksimalno šest tjedana) za gljivičnu infekciju stopala i tijela.

Naspojave

Tijekom primjene flukonazola može doći do poremećaja jetrene funkcije, iako je teško oštećenje jetre rijetko. Nuspojave su češće u bolesnika s AIDS-om (eksfolijativni dermatitis, hepatotoksičnost).

Interakcije

Istodobna primjena flukonazola i varfarina dovodi do produljenog protrombinskog vremena. Flukonazol podiže koncentraciju fenitoina. Istodobna primjena fiukonazola i ciklosporina dovodi do povišenja koncentracije ciklosporina, što zahtijeva posebno pažljivu kontrolu koncentracija ciklosporina. Rifampicin potiče metabolizam flukonazola pa je potrebna modifikacija doze flukonazola. Flukonazol inhibira metabolizam oralnih antidijabetika reda sulfonilureje pa je potrebno pažljivije kontrolirati vrijednosti GUK-a i prilagoditi dozu antidijabetika.

Autor: dr Eida Međedović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.