Flebitis

flebitis
flebitis

FLEBITIS

Flebitis može zahvatiti svaku venu, ali se naičešće pojavljuje u nogama: njegova težina obično ovisi o tomu koliko se duboko zahvaćena vena nalazi. Površinski flebitis. ili upala i stvaranje ugrušaka u veni blizu kože, može uzrokovati oticanje, crvenilo i bol, ali je stanje mabkad ozbiljno. Duboki flebitis, koji zahvaća velike unutrašnje vene, često je bez simptoma, ali |e vrlo opasan.

SIMPTOMI

Kod površinskog flebitisa:

 • crvena vena nalik na konop vidljiva na nozi; vena je tvrda, topla i osjetljiva na dodir, a okolno tkivo može svrbjeti i biti nepromijenjeno
 • osjećaj lupanja ili žarenja ispod površine kože
 • bol i osjećaj težine kad spustite nogu

Kod dubokog flebitisa

 • može biti bez simptoma
 • bol i oticanje cijelog zahvaćenog uda
 • vrućica, čirevi na koži ili oticanje noge, nakon pritiska koža ostaje uleknuta

OBRATITE SE LIJEČNIKU

 • ako sumnjate da imate flebitis; potrebna je točna dijagnoza i liječenje,
 • ako se simptomi površinskog ftebitisa ne povuku za 7 do 10 dana; može doći do pogoršanja bolesti,
 • ako dođe do neobičnog krvarenja za vrijeme antikoagulantne terapije; liječnik će morati prilagoditi dozu.
 • ako se pojave kvržice, visoka vrućica ili razdiruća bol ili oticanje cijelog uda. Ovo su znakovi dubokog flebitisa možda praćeni infekcijom koju treba odmah liječiti.
 • ako imate flebitis, a dođe i do pojave srodne infekcije (mogu se pojaviti nakon porođaja, rane ili ozljede vena ili ako imate infekciju srčanih zalistaka). Čak i u blagim slučajevima, infekcija može izazvati otrovanje krvi.

Liječnici često rabe zajednički pojam »flebitis« (što znači upala vene) za specifično stanje poznato kao tromboflebitis, koje uključuje stvaranja krvnih ugrušaka ili tromba na mjestu upale. Ovi ugrušci uzrokuju bol i nadraženost, a mogu dijelimično ili potpuno zaustaviti protok krvi kroz zahvačene žile.

Najčešći oblik flebitisa, površinski flebitis, javlja se u venama smještenim blizu površine kože, tipič­no u nogama, lako je neugodan, ovaj oblik bolesti je relativno bezopasan i obično prolazi sam od sebe za nekoliko dana. Duboki flebitis, koji zahvaća du: kc vene nogu, rjeđi je i opasniji. Budući da su du­boke vene veće, krvni ugrušci su obično veći te pos­toji veća opasnost da će se otkinuti i otići u pluci Osobe s dubokim flebilisom često ne znaju da imaju, pa ne traže odgovarajuću pomoć.

UZROCI

Osobe s varikozitetima vena sklone su flebilisu. Jednako lako i svaka osoba koja je neko vrijeme nepokretna, primjerice nakon kirurškog zahvata je protok krvi usporen te se ugrušci lakše stvaraju. Ovoj bolesti podložne su i starije osobe, jer se s go-4 dinama pogoršavaju tegobe s krvotokom i krvožilne! bolesti, koje mogu pokrenuti flebitis.

Flebitis se može razviti i kao odgovor na infekcu ili ozljedu. Može se javiti na mjestu intravensla injekcije, posebice ako je mjesto bodeno više puti.

Istraživači su otkrili još nekoliko rizičnih čim nika. Oko 70 posto oboljelih od flcbitisa su ž Trudnice i žene koje uzimaju kontracepcijske pil izloženi« su većoj opasnosti od ove bolesti. Većem riziku izložene su osobe čija krv se ubrzano zgrušat Gojaznost, premalo kretanja i pušenje, takođe povezani s flebitisom.

LIJEČENJE

Liječenje ovisi o vrsti flebitisa. Površinski flebitis obično reagira na jednostavno kućno liječenje, boki flebitis često zahtijeva kratkotrajno bolni’čko liječenje. U oba slučaja, ako pušite, prestanite šenje uvelike pogoršava sve tegobe s krvotokom. Isto tako, prelazak s kontracepcijskih pilula na neku drugu metodu može pomoći spriječiti ponovnu pojavu bolesti.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Ako postoji sumnja da imate flebitis, liječnik će naručiti rendgensko snimanje kako bi potvrdio dijag­nozu i odredio jesu li zahvaćene duboke vene.

Kao pomoć u ublažavanju simptoma površin­skog flebitisa liječnik za smanjivanje upale može preporučiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin). Ako liječnik misli da postoji infekcija, propisat će antibintike. Ako vas muče bolovi i otekline, raspitaj­te se o elastičnim potpornim dokoljenkama. lako hulahupke ograničavaju krvotok, propisane poseb­ne čarape koje stežu noge mogu značajno poboljšati krvotok te  mnogima donose trenutno i trajno olakšanje.

Ako vam je dijagnosticiran duboki flebitis, po­trebna je hospitalizacija. Liječnici redovito propi­suju sedmodnevno liječenje heparinom, antikoa-gulansom koji se obično daje intravenski. Mirovat ćete u krevetu držeći noge na povišenomu te će se napravili pretrage za otkrivanje mogućih krvnih ugrušaka u plućima. Liječnik će vas vjerojatno uklju­čiti i u 90-dnevni program oralnog liječenja anti-koagulansom varfarinom. Varl’arin je snažan lijek, pa ćete morati pripaziti na nuspojave, na koje će vas upozoriti liječnik.

ALTERNATIVNI NAČINI LIJEČENJA

Neki alternativni načini liječenja mogu pomoći kod površinskog flebitisa. Posavjetujte se s homeopa-tom ili stručnjacima za kinesku medicinu koji vam mogu preporučiti akupresuru, akupunkturu ili kom­binaciju ljekovitog kineskog bilja pripremljenu za ublažavanje upale. Možete povećati unos vitamina E, prirodnog krvnog razrjedivača, kao i vitamina C, jer oba pogoduju zdravlju krvožilnog sustava.

LIJEČENJE KOD KUĆE

Kod potktšinskog flebitisa postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti kod kuće za ublažavanje neugode i ubrzavanje oporavka:

 • Mnogo se odmarajte.
 • Kad liježete poduprite noge lako da se nalaze 15 do 30 centimetra iznad razine srca. To pomaže otjecanje krvi iz nogu i smanjuje opterećenja vena zahvai enih flebitisom.
 • Za ublažavanje bolova, prislonite termofor ili vlažan, topli oblog na oteknuta područja. Ako vas svrbi okolna koža, mazite je cinkovim oksidom.

OPREZ

Prirodno je trljati bolne mišiće da biste ublažili bolove, no ako imate flebitis, tre­bate pripaziti. Masaža, posebno ona snažna, može osloboditi krvni ugrušak, koji može otputovati u pluća i izazvati po život opasnu plućnu emboliju. Opasnost je mala i ne bri­nite se ako primijetite kako ne razmišljajući trljate bolno područje, no pokušajte se odu­prijeti toj potrebi.

u metodu može pomoći spriječiti ponovnu po-bolesti.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Ako postoji sumnja da imate flebitis, liječnik će [naručiti rendgensko snimanje kako bi potvrdio dijag­nozu i odredio jesu li zahvaćene duboke vene.

Kao pomoć u ublažavanju simptoma površin­skog flebitisa liječnik za smanjivanje upale može preporučiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin). .Ako liječnik misli da postoji infekcija, propisat će antibintike. Ako vas muče bolovi i otekline, raspitaj­te se o elastičnim potpornim dokoljenkama. lako hulahupke ograničavaju krvotok, propisane poseb­ne čarape koje stežu noge mogu značajno poboljšati krvotok te

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.