Tableta koja mijenja hemoterapiju

SyAMs
SyAMs

Američki naučnici s Univerziteta „Yale” novom revolucionarnom metodom probudili su nadu teško oboljelim pacijentima. Grupa naučnika razvila je sintetičke molekule koje se ponašaju kao antitijela i upravo ta vještačka antitijela, u obliku tableta, uzimaju se oralno i mogla bi uskoro zamijeniti neprijatnu intravenoznu terapiju za liječenje raka i autoimunih bolesti.

U časopisu „Journal of the American Chemical Society” objavljeno je da se takozvani sintetički imitatori antitijela (synthetic antibody mimics – „SyAMs”) vezuju za oboljele ćelije i za imunološke ćelije koje se bore protiv raka. Hemičar Dejvid Špigel (David Spiegel) i njegove kolege tvrde da za korištenje ove metode nije potrebna igla.

,,SyAMs” se veže za određene imunološke stani­ce i stimulira ih da proždiru maligne stanice. Kada stra­ni patogen ili supstanca, re­cimo neželjeni virus, prodre u naš krvotok, proizvodimo antitijela koja neutraliziraju opasnost – pojasnili su nau­čnici.

Spigel tvrdi da su terapeutski potencijali sinte­tičkih spojeva ogromni zato što su jeftiniji i postoje ma­nji izgledi da izazovu ati­pične imunološke reakcije.

Klinička ispitivanja

Otkriće američkih nau­čnika izazvalo je reakcije i među onkolozima na Balkanu. Onkolog Semir Bešlija iz KCUS-a je kazao da je riječ o pretkliničkom ispitivanju u kojem je već ranije u tretmanu ma­lignih oboljenja na pacijentu pokušavana primjena prijat­nijeg, oralnog način terapije.

Imunoterapija u onkologiji ponovo postaje vrlo aktuelna i već vidimo pred­nosti ovakvog načina li­ječenja nekih onkoloških oboljenja, prije svega mali­gnog melanoma. Najvažnije je reći da moramo pričekati da ovaj specifični pristup u liječenju prođe sve pretkliničke, ali što je važnije, i kli­ničke stadije ispitivanja da bismo se uvjerili u njegovu efikasnost i upoznali neželjene efekte koje ovaj način liječenja proizvodi. Tek tada možemo razgova­rati o njegovoj primjeni u svakodnevnoj praksi – kazao je Bešlija.

FAKTI

  • ,,SyAMs” se proiz­vodi na sličan način kao konvencionalni lijekovi, korištenjem hemijskih reakcija da bi se dobile strukturne karakteristike kakvih često nema u pri­rodi.
  • Pokazalo se da se ove molekule okružuju i ve­zuju za specifični antigen u ćelijama raka prostate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.