Morbus Buerger

Birgerova bolest
Birgerova bolest
Birgerova bolest
Birgerova bolest

Definicija

Birgerova bolest (Morbus Winiwarter-Burger ili Thromboangitis Obliterans) je zapaljensko, trombozno oboljenje arterija i vena, naročito ekstremiteta.

Etiopatogeneza

Javlja se pretežno kod muškaraca izmeću 25 i 35 godina života. Uzrok bolesti nije poznat, ali se smatra da je pušenje veliki faktor rizika za nastanak ove bolesti.

Smatra se da je u pitanju nenormalna ćelijska i ­ humoralna imunološka reakcija na tip 2 i 3 kolagena. To je arteritis bez kalcifikacija i tromboflebitis. Intenzivna upala dovodi do arterijske i venske okluzije, a u kasnijem toku promijene zahvataju i okolne živce, pa se javlja neuro-vaskularni blok.

Klinička slika

U glavne simptome spadaju: osjećaj hladnoće i težine u nogama, parestezije i grčevi. Koža stopala pokazuje crvenilo, cijanozu, bljedilo. Javlja se i otok potkožnog tkiva, oštećenja tkiva i gangrena. Nokti su takođe promijenjeni. Pri najmanjoj povredi kože nastaje infekcija i stvara se rana koja ne može da zaraste. Proces započinje oko jednog prsta i širi se na druge prste, dok ne zahvati cijelo stopalo. Gangrena je vlažna i postoji izuzetno jak bol. Bolest se takođe može javiti i na krvnim sudovima gornjih ekstremiteta.

Dijagnoza

Dijagnozu postavljamo na osnovu palpacije arterija, temperature kože koja je snižena, oscilometrije i angiografije.

Liječenje

Liječenje podrazumijeva:

  • obavezan prestanak pušenja
  • aktivnu kineziterapiju
  • nošenja toplog odijala i rukavica zimi
  • hirurško liječenje (zamjena jednog dijela krvnog suda, amputacija)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.