Dijabetička neuropatija – Diabetic neuropathy

Diabetička neuropatija
Diabetička neuropatija

Diabetička neuropatija
Diabetička neuropatija

Dijabetična neuropatija je oštećenje živaca koje nastaje zbog šećerne bolesti. Živci prenose signale iz mozga i kičmene moždine u sve dijelove tijela i obrnuto. U dijabetičnoj neuropatiji, zbog oštećenja živaca, prenošenje ovih signala biva poremećeno ili onemogućeno.

Razvoj dijabetične neuropatijeje povezan s hiperglikemijom koja na više načina može štetno utjecati na živce. Suženje malih krvnih sudova (mikroangiopatija) ima određenu ulogu u nastanku dijabetične neuropatije. Dijabetična neuropatija je prisutna u oko 10% bolesnika u trenutku otkrića dijabetesa, a u kasnijem toku se razvije u 80% dijabetičara.

Dijabetična neuropatija može zahvatiti bilo koji živac, u bilo kojem dijelu tijela. Međutim, najčešći tip neuropatijeje poznat kao periferna dijabetična neuropatija koja zahvata potkoljenice i stopala.

Smetnje kod bolesnika mogu biti vrlo različite, a ovise o tome koji su živci zahvaćeni. U nogama, najčešće potkoljenicama i stopalima, mogu se pojaviti utrnulost, žarenje, osjećaj hladnoće, gubitak osjeta u stopalima, grčevi, noćni bolovi u mišićima, itd.

Postoji mogućnost lomova i iščašenja zbog slabog osjećaja za položaj. Slične tegobe mogu nastati u rukama. Određeni tipovi dijabetične neuropatije mogu izazvati zatvore, proljeve, slabo pražnjenje mokraćnog mjehura, spolnu nemoć, ubrzan rad srca, neočekivane padove krvnog tlaka u stojećem položaju, itd.

U sprečavanju nastanka dijabetične neuropatije najvažnije je što bolje liječiti šećernu bolest, održavati glikemiju što bliže normali i izbjegavati uzimanje alkoholnih pića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.