Samoresurbujući implanti

Implanti
Implanti
Implanti
Implanti

Implanti su nezaobilazni dio medicine, od zuba do vještačkih kukova. Često se izrađuju od materijala koji nisu trajni, pa istraživači rade na razvoju implantata koji bi se poslije određenog vremena sami rastvorili.

Slomljene kosti se danas ili zašarafe ili zakucaju kako bi pravilno srasle. Lomove hirurzi često fiksiraju i pločicama od nehrđajućeg čelika ili titanijuma. Međutim velika mana ovih metoda je što se strano tijelo mora ukloniti kada jednom kosti srastu. Pacijent se mora ponovo podvrgnuti operaciji, a takvi zahvati uvijek podrazumjevaju i odrđeni rizik. Sa implantatima od magnezijuma to se može izbjeći jer se oni sami razgrađuju u ogranizmu.

“Sa jedne strane važno je čvrsto fiksirati krajeve slomljenih kostiju, a sa druge strane, kada jednom kost sraste, volio bih da ne moramo ponovo da uklanjamo implantat. Za to su najbolje riješenje pločice i šarafi od magnezijuma“, objašnjava za “DW” Frank Vite sa Medicinskog fakulteta u Hanoveru.

Ipak, ni upotreba magnezijuma nije bez komplikacija. U ovom slučaju ne može se kontrolisati koliko će trajati implantat prije nego se potpuno rastvori. On se potom skladišti u kostima i mišićima ili potpuno izlučuje. Zbog toga Frank Vite eksperimentiše sa legurama magnezijuma. One se ne rastvaraju toliko brzo i lako kao čisti magnezijum. Dakle, kosti imaju više vremena da srastu.

“Mi smo analizirali legure sa rijetkim metalima. U kombinaciji sa magnezijumom one su pokazale dobre mehaničke karakteristike. Otporne su takođe u dovoljnoj mjeri na koroziju, tako da imamo relativno kontrolisanu koroziju u tijelu”, kaže doktor.

U toj formi, magnezijum je obećavajući materijal za implantate prilikom lomova kostiju. U eksperimentima sa životinjama, iščekivanja su ne samo ispunjena nego i premašena: u laboratoriji Frank Vite je utvrdio da magnezijum-hidroksid koji nastaje prilikom hrđanja magnezijuma podstiče srastanje slomljenih kostiju.

„Kada smo magnezijumhidroksid u prahu unosili u kosti, imali smo značajno poboljšanje u srastanju kostiju u prve četiri nedelje.“

Studije koje slijede trebalo bi da utvrde koliko dobro pacijenti podnose implantate. Pokažu li kliničke studije pozitivne karakteristike legura magnezijuma, one bi mogle uskoro zamjeniti čelične i titanijumske implantate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.