Ishrana obljelih od multiple skleroze

Ishrana
Ishrana
Ishrana
Ishrana

Postoje brojni podaci koji govore o važnosti pravilne prehrane kod bolesnika s multiplom sklerozom. Povećana učestalost oboljevanja od multiple skleroze dovodi se u vezu s prehranom bogatom zasićenim mastima koje nalazimo u mesnim proizvodima i slasticama. Jedna od važnih masnih kiselina, neophodna za izgradnju nervnih struktura je linolenska kiselina koju nalazimo u suncokretovom ulju i ulju šafrana. Pokazalo se da bolesnici koji u prehrani koriste nezasićene masti imaju manji broj relapsa bolesti.

Kada se ustanovi dijagnoza multiple skleroze trebali biste promijeniti stil života što svakako uključuje način prehrane. Mesne proizvode treba izbjegavati, pogotovo konzervirane, i jesti najmanje 2 puta sedmično ribu. Važno je u prehrani koristiti zeleno povrće, koje osim što ima važne minerale i vitamine, svojim vlaknastim tvarima, potpomaže probavu, a poznato je od kako je to velike važnosti za bolesnike. Povrćem i voćem se dobiva puno tekućine koja je vrlo važna za metabolizam stanica, puno važnija od same tekućine koju popijemo u obliku vode ili čajeva. To je svakako jedan od razloga zašto povrće treba jesti sirovo, a kada se priprema treba ga pripremati u pari da ne izgubi vrijedne sastojke. Ova vrsta povrća su vrlo vrijedni prirodni antioksidansi.

Veliku važnost ima voće u prehrani koje treba jesti odmah ujutro, na tašte, i tokom dopodneva. Nikako nije dobro jesti voće kao desert poslije obroka jer mu se probava usporava. Treba piti najmanje 2 litre tekućine dnevno, najbolje obične vode. Važno je uzimanje vitamina. Nedostatak B12 vitamina neki navode kao mogući uzrok za nastanak multiple skleroze. Smatra se da B12 vitamin jača imunitet i time smanjuju mogućnost virusne infekcije. Prije nego što se započne uzimati BI2 vitamin treba provjeriti da li se radi o stvarnom B 12 vitaminu koji može iskoristiti ljudski organizam, ili se pak radi o analogu, koji tada može spriječiti resorpciju korisnog B12 vitamina.

B1 vitamin je od velike važnosti u procesu metabolizma, za stvaranje energije.

Uzimanje D vitamina, uz izlaganje ultravioletnom zračenju, ubrzava metabolizam kalcija koji je vrlo važan za strukturu živčanog tkiva. Treba izbjegavati u prehrani ječam i zob jer oni sadrže veću količinu fitata koji sprečavaju vezivanje vitamina D i kalcija u probavnom traktu. Posebnu važnost imaju antioxidansi. Antioxidansi su tvari koje čiste slobodne radikale koji oksidacijom izazivaju oštećenje stanice. Od vitamina su najvažniji antioksidansi C i E vitamin, zatim beta karoten. Od minerala su najpoznatiji antioksidansi selen i germanium. Od aminokiselina su poznati antioksidansi cistein i glutathione.

U posljednje vrijeme se sve više spominje tvar koja se dobiva iz kore francuskog morskog bora, pycnogenol. Smatra se da je pycnogenol 20 puta jači antioksidans od vitamina C i 50 puta jači od vitamina E. Preparat je danas u prodaji u Amrcici i Kanadi, priznat kao dodatak hrani, ne kao lijek. Preparat se može nabaviti i u nas u biljnim ljekarnama.

Najjači antioksidans, mnogo potentniji od svih do sada navedenih, smatra se nicotinamid adenine dinucloetide u reduciranoj formi kao ceonzim I, poznat kao ENADA. Prema do sada provedenim istraživanjima poboljšava kognitivne funkcije, efikasan je kod simptoma umora i slabosti koji su vrlo česti u oboljelih od multiple skleroze. Uzimaju se dvije tablete dnevno pola sata prije jela. Preparat se može nabaviti i u nas u pojedinim ljekarnama.

Ulje noručka /Evening Primrose Oil/ sadrži nezasićene masne kiseline vrlo vrijedne kao dodatak terapiji i prehrani kod bolesnika s multiplom sklerzom. Uzima se dnevna doza najmanje 3 dnevno, a može i po 12 kapsula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.