Zašto je voće neophodno organizmu?

voće
voće

voće
voće

Namirnice iz skupina voća i povrća vrlo su slične. Njihova vrijednost u prehrani leži u povoljnom sadržaju vitamina i minerala. Voće se razlikuje od povrća prije svega sadržajem šećera, gelirajućim pektinima i sadržajem voćne kiseline. To su ujedno i faktori koji tim namirnicama daju poznati okus, miris i aromu te zbog kojih je voće omiljena svakodnevna osvježujuća hrana.

Voće je najbolje uzimati u sirovu stanju i po mogućnosti što širem izboru. Sadržaj minerala u voću nije samo različit s obzirom na različite vrste, nego čak i unutar pojedinih vrsta. Što možemo voće jesti svježije, to je ono za nas vrednije.

Od minerala voće prije svega sadržava kalij i fosfor. Sadržaj natrija je malen, a iznosi otprilike polovinu našeg dnevnog konzuma i potreba pod pretpostavkom pravilne miješane ishrane.
Iz voća se još vrlo dobro može iskoristiti željezo. Osim toga u voću ima i drugih minerala u većim ili manjim količinama, naročito oligoelemenata.

U prehrambenom pogledu voće je najvažnije kao izvor vitamina C. Kao i kod povrća sadržaj mu vrlo varira u različitim vrstama voća, a nakon kuhanja se mora računati sa znatno smanjenim količinama. Vitaminom C je posebno bogat crni ribiz, zatim jagode i drugo meko voće, grapefruit i voćni sokovi napravljeni industrijski ili kod kuće. Općenito, sadržaj vitamina C je to viši što je voće kiselkastije, dok mu se s prezrelošću sadržaj smanjuje. Jabuke, banane i trešnje sadržavaju manje vitamina C, a kora jabuke je opet bogatiji vitaminom C nego njezino meso.
Pektin, tvar koja bubri i može kod voća stvoriti gel te poslužiti protiv dijareje, kao i protuupalne, adstringirajuće tvari u borovici ili crvenom grožđu, posebni su sastojci koji su u voću relativno rjeđe prisutni.

Voće sadržava i specifične ugljikohidrate, tzv. voćne šećere koji su mnogo korisniji izvor energije od rafiniranog bijelog šećera. Količinski su ti voćni šećeri vrlo različito prisutni u voću. Tako 100 grama jagoda sadržava 7 grama ugljikohidrata a banane sadržavaju dvostruko veću količinu. Voćni se šećer vrlo brzo resorbira u krv, ali djeluje manje stimulativno na Izlučivanje insulina od običnog šećera.
U skladu sa sadržajem voćnog šećera treba preporučiti voće u slijedećem redoslijedu:

  • kruške,
  • jabuke,
  • naranče

Voće se može konzervirati sušenjem, šećerenjem, ohlađivanjem, smrzavanjem, ukuhavanjem, steriliziranjem, umetanjem u alkohol, a i na druge načine. Pažljivo konzervirano voće može, kao što je to slučaj i kod povrća, imati povoljniji sadržaj hranjivih tvari od svježeg voća koje je zbog transporta ili nepovoljnog skladištenja izgubilo svoje vrijedne sastojke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.