Problemi sa stomakom – nadutost i plinovi

Problemi sa trbuhom
Problemi sa trbuhom

Problemi sa trbuhom
Problemi sa trbuhom

Unatoč široko prihvaćenom mišljenju da su difuzna abdominalna bol i nadutost najčešće prouzročene prevelikim količinama plina u crijevima, studije ispitivanja količine plina u crijevima metodom “ispiranja” dokazale su da je volumen plina u ovim stanjima normalan. Izgleda da je poremećaj motiliteta (pokretljivost) crijeva u ovih bolesnika osnovni razlog koji uvjetuje da pri normalnim volumenima plina bolesnik doživljava osjećaj nadutosti i boli koji se inače dobro tolerira u drugih osoba. Druga je mogućnost da su unatoč normalnom motilitetu crijeva bolesnici pretjerano osjetljivi na inače normalne volumene plina te iste doživljavaju bolno.

Glavni izvor plina u crijevima je fermentacija karbohidrata i proteina u lumenu crijeva od crijevnih bakterija. Normalno, ove bakterije su ograničene na kolon i u načelu se plin sastoji od ugljičnog dioksida i vodikovog iona (u dodatku minimalnih količina plinova indola, skatola i komponente sumpora koje daju flatusu njegov karakterističan miris). U gornjem dijelu tankog crijeva ugljični dioksid se također proizvodi kada se solna kiselina iz želuca ili pojedene masne kiseline neutraliziraju bikarbonatima. Ovo može djelomično objasniti lošu probavu udruženu s masnom hranom. Oko jedne trećine odraslih proizvodi znatne količine metana u debelom crijevu; izgleda da je ovo obiteljska sklonost i nema veze s unešenom hranom.

Porast proizvodnje intraluminarnog plina koji dovodi do abdominalne distenzije, nadutosti i vjetrova, nastaje nakon uzimanja neke hrane kao npr. grahunarki ili žitarica koje sadrže znatne količine kompleksnih karbohidrata što se ne mogu apsorbirati, dolaze u debelo crijevo i predstavljaju supstrat za proizvodnju plina bakterijama kolona. Najbolji ispitani primjer ovoga procesa je grah koji sadrži oligosaharide (stahioze i rafinoze) što se ne mogu cijepati sluzničkim enzimima tankog crijeva, ali se mogu metabolizirati bakterijama kolona. Znatno manji utjecaj na razvoj plina u crijevima ima fruktoza (bilo prirodna ili dodana kao zaslađivač u različitim voćnim sokovima ili gaziranim pićima) koja se nalazi u voću: smokvama, datuljama, šljivama i grožđu a također je prisutna u oligosaharidima crvenog luka, šparoga i brašna, koja se nepotpuno apsorbira u tankom crijevu i kao takva doprinosi abdominalnoj distenziji, nadutosti i vjetrovima. Nasuproto tome apsorbcija fruktoze u tankom crijevu je vjerovatno kompletna kada je miješana s glukozom ili pojedena kao sukroza (glukoza-fruktoza). Intestinalna malapsorbcija sorbitola vjerovatni je razlog simptoma abdominalne distenzije, nadutosti, proljeva udruženih s uzimanjem odredenog voća ili ako je sorbitol upotrijebljen kao zaslađivač u “od šećera slobodnim” gumama za žvakanje ili bombonima, ili kao “inertni” sastojak u nekim lijekovima. Povećana proizvodnja intraluminalnog plina također može nastati kao posljedica abnormalne kolonizacije tankog crijeva bakterijama (sindrom preraštanja bakterija) ili kao infekcija Giardia lamblia.

1 Comment

  1. Nadutost i plinovi mogu se uspješno sprečiti pravilnom ishranom, zdrava i ne pre masna hrana s puno vlakana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.