Bakerova cista

bakerova cista
bakerova cista

bakerova cista
bakerova cista

Bolna oteklina sa stražnje strane koljena. Riječ je o burzitisu koji se pojavljuje u ljudi koji boluju od upalnih artropatija (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis). Ponekad je bolnost tako jaka da bitno otežava hod i savijanje noge. Dijagnoza se vrlo lako postavlja već samim kliničkim pregledom. Ultrazvučnom pretragom može se ustanoviti prisutnost izljeva, a ponekad se može vidjeti i na rendgenskoj snimci, osobito ako ima kalcifikacija u stijenci. Bitno je razlikovati Bakerovu cistu (i njezino puknuće) od duboke venske tromboze na potkoljenici, što je moguće doplerskom pretragom. Terapija se sastoji u primjeni lijekova protiv bolova i upale (nesteroidni antireumatici), hladnih obloga i mirovanja. Veće ciste mogu se punktirati pa se kroz punkcijsku iglu izvuče izljev, a moguća je i lokalna primjena lijeka u za to primjerenim slučajevima.

Burzitis

Burza je sinovijalna vreća nad kostima i njena uloga je da zaštiti meke dijelove (tetive, mišiće,

kožu).

  • Posttraumatski burzitis: nastaje zbog dijelovanja spoljnje sile gdje dolazi do povrede unutrašnjeg dijela zida burze i do krvarenja. Znaci su otok, fluktuacija i bolnost na pritisak. Pri otvorenim povredama burze potrebna je burzektomija, takođe evakuacija sadržaja, kompresioni zavoj i ponekad imobilizacija.
  • Hronični burzitis: Zbog različitih uzroka zid burze postaje zadebljao a sadržaj burze postaje želatinozan. Kad se tu slijepe i fibrinska vlakna, govorimo o stvaranju “pirinčanih zrna”. Takve burze mogu da kalcifikuju.

Liječnje je isto kao kod posttraumatskih oblika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.