Alimentarna intoksikacija izazvana histaminom

plava riba
plava riba
plava riba

(Alimentarna intoksikacija sa vazomotornim simptomima, skombrotoksizam)

Alimentarna intoksikacija sa vazomotornim simptomima je intoksikacija histarninorn. Histamin nastaje iz histidina koga ima najviše u mesu pojedinih riba i ljuskara. Najčešće se radi o plavoj ribi u koju spadaju tune, skuše, plavice i sardine.

Nastajanje histamina iz histidina odvija se u dvije faze. U prvoj fazi enzimi histamindekarboksilaze prevode dio slobodnog histidina u histamin.

Druga faza je bakteriološka u kojoj pojedine bakterije (E. coli Proteus, Clostridium, Klebsiela i Pseudomonas) pornoću posebnih enzima prevode histidin u histamin. Kako je histamin rezistentan na toplotu, intoksikacija je moguća i nakon upotrebe pečene ribe i ribe iz konzervi.

U svijetu je ova alimentarna intoksikacija relativno često oboljenje, a i kod nas su opisani sporadični slučajevi i epidemije ove bolesti. Tako su 1982. godine opisane dvije epidemije na području Rijeke sa 12 oboljelih. Prva je nastala nakon upotrebe tunjevine iz konzerve, a druga nakon upotrebe plave ribe.

Klinička slika

In k u b a c i j a je veoma kratka, nekoliko minuta do pola sata. Bolest počinje naglo, nesvjesticom, glavoboljom i izrazitom vazodilatacijom na licu i vratu. Ponekad se pojavi i ospa po trupu i ekstremitetima koja podsjeća na veoma krupnu urtikarijelnu ospu. Postoji i izrazita tahikardija i hipotenzija.

Ovi simptorni brzo nestaju  za nekoliko sati. Pored toga, mogu se javiti i gastrointestinalni simptomi, bolovi u trbuhu, nauzeja, povraćanje, ali se i ovi simptomi brzo smiruju.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka, a potvrđuje biološkim pokusom na zamorcu.

U terapiji se upotrebljavaju sintetski antihistaminici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.