Oboljenja tetiva i tetivnih ovojnica

Teniski lakat
Teniski lakat

Teniski lakat
Teniski lakat

Tendopatije

Na mjestu gdje su mišići pričvršćeni za kost i gdje su podvrgnuti jakim silama dolazi do smanjenja elastičnosti, što pospješuje rupturu tetiva ili prouzrokuje smanjenje dužine tetive. Bolovi su oštro ograničeni i pojavljuju se pri napinjanju tog mišića i palpaciji. Raspoznajemo nekoliko vrsta tendopatija:

  • epicondylitis humero-radialis (teniski lakat),
  • styloiditis radii,
  • periartheritis coxae (trochanter maior).

Slične promjene imamo takođe i kod tetiva m. supraspinatusa i Achilove tetive.

Liječenje tih neprijatnih stanja je različito i obično neuspješno. Sastoji se u mirovanju, lokalnoj hiperemiji i kortizonskim injekcijama. Veoma rijetko se liječi operativno sa dezinsercijama.

Paratendinitis crepitans

Javlja se u okolini tetiva bez tetivnih ovojnica i zbog toga postoji jaka bolnost tih bolesnika pri pritisku ili pri napinjanju mišića i čuju se krepitacije. Osnova liječenja je mirovanje i kortizonske injekcije na mjestu bola.

Hygrom

To je promjena u tetivnoj ovojnici sa fluktuirajućim otokom i bolom. Liječenje je po pravilu
operativno.

Tendovaginitis stenosans – De Quervain

To je hronična promjena na tetivnim ovojnicama m. ekstenzora policis brevisa i m. abduktora policis longusa, koje su zadebljale. Pri primicanju palca na ruci i palpaciji duž tetive javljaju se jaki bolovi. Liječenje je operativno gdje se načini ili potpuna ekscizija ili uzdužna incizija tetivne ovojnice.

Burzitis

Burza je sinovijalna vreća nad kostima i njena uloga je da zaštiti meke dijelove (tetive, mišiće, kožu).

  • Posttraumatski burzitis: nastaje zbog djelovanja spoljnje sile gdje dolazi do povrede unutrašnjeg dijela zida burze i do krvarenja. Znaci su otok, fluktuacija i bolnost na pritisak. Pri otvorenim povredama burze potrebna je burzektomija, takođe evakuacija sadržaja, kompresioni zavoj i ponekad ¡mobilizacija.
  • Hronični burzitis: Zbog različitih uzroka zid burze postaje zadebljao a sadržaj burze postaje želatinozan. Kad se tu slijepe i fibrinska vlakna, govorimo o stvaranju „pirinčanih zrna”. Takve burze mogu da kalcifikuju. Liječenje je isto kao kod posttraumatskih oblika.

Ganglion

To je mukoidna degeneracija vezivnog tkiva sa stvaranjem cista i koje su neposredno povezane sa tetivnim ovojnicama i zglobovima. Ganglioni se javljaju prije svega kod mladih žena. Liječenje je obično punkcijama, kortizonskim injekcijama ili ekstirpacijama (recidivi su veoma česti – do 30%).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.