Rak prostate u vezi sa bolešću srca

Rak prostate u vezi sa bolešću srca
Rak prostate u vezi sa bolešću srca
Rak prostate u vezi sa bolešću srca
Rak prostate u vezi sa bolešću srca

Srčana oboljenja mogu uvećati rizik od dobijanja raka prostate, pokazala su nova istraživanja.

Ako buduće studije potvrde vezu između ovih oboljenja, to znači da će promjene u stilu života koje smanjuju rizik od srčanih oboljenja – poput mršavljenja, redovne rekreacije i zdrave ishrane – takođe zaštiti muškarce od raka prostate, smatraju stručnjaci instituta za kancer.

„Ono što je dobro za srce, možda je dobro i za prostatu“, tvrdi autor studije urolog dr Žan Alfred Tomas. On i njegove kolege analizirali su podatke o 6.390 muškaraca tokom četvorogodišnjih istraživanja efikasnosti lijekova na smanjenje rizika od raka prostate.

Od tih ispitanika, 547 imalo je istoriju bolesti koronarne arterije prije početka istraživanja. Otkriveno je da muškarci sa tim oboljenjem imaju 35 odsto veće šanse od dobijanja raka prostate tokom života, a 24 odsto veći rizik da dobiju kancer u prve dvije godine studije, za razliku od muškaraca koji nemaju srčanih problema.

„Kontrolisali smo niz faktora rizika uključujući i povišen pritisak, uzimanje statina i aspirina“, kaže dr Tomas. „Nismo saznali šta je prava veza između tih bolesti, ali ćemo još raditi na tome“.

Studija je objavljena ovog mjeseca u žurnalu Epidemiologija kancera, biomarkeri i prevencija. Bolest koronarnih arterija je vodeći uzročnih smrti među odraslom populacijom u Sjedinjenim Američkim Državama, a rak prostate drugi najsmrtonosniji oblik kancera za muškarce.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.