Ambrozija i simptomi alergije

ambrozija
ambrozija

ambrozija
ambrozija

Ambrozija (Ambosia artemisiofolia = ambrosia elatior), rasprostranjena je u istočnoj i južnoj Evropi, a česta je na sjeveru i zapadu. Gotovo kozmopolitska adventivna biljka. Najčešće je nalazimo uz prometnice, na medjama, u svim žitnim usjevima.

Ambrozija je jednogodišnja biljka, visine do 1 m. vretenasta korijena, razgranata stabla obraslog gustim dlačicama. Listovi su jajoliki, rasperani. Cvjetovi skupljeni u duge grozdaste cvasti na vrhu stabla i bočnim granama, cvijeta od jula do pojave prvog mraza. Peludno zrnce je okruglo i posuto šiljcima, sa dobrim aerodinamičkim osobinama i jedan je od najjačih poznatih alergena.

Posljedica alergijske reakcije su manifestna stanja bolesti: crvenilo očiju, suzenje, svrbež u očima, začepljen nos, curenje iz nosa, svrbež nosa, kihanje, kašalj,piskanje i hroptanje u prsištu, otežano disanje, a nisu rijetke ni alergijske manifestacije na koži.

Osijetljivi na ambroziju imaju smanjenu radnu sposobnost i sposobnost učenja, slabiju kvalitetu života.

Najefikasniji način borbe protiv ambrozije je eliminacija biljke iz našeg okoliša, a najoptimalniji period za to je dok je biljka što manja, prije polinacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.