Kinetoze – Bolesti kretanja

kinetoze
kinetoze

kinetoze
kinetoze

Kinetoze su naziv za sindrom poremećaja raznih funkcija u organizmu kod neravnomjernog kretanja, promjena brzine i pravca kretanja i djelovanja sitnih potresa koji izazivaju stalne promjene položaja tijela.

Kinetoze se javljaju najčešće  kod putovanja brodom – morska bolest, avionom, autobusom a nekada i vozom.

Najizraženije su kod vagotoničara, a veoma rijetke kod gluhonijemih osoba. Tako su pravljeni eksperimenti na životinjama i presijecanjem n.vestibularisa kod tih životinja nije bilo moguće izazvati kinetoze.

Nadražaji za kinetoze ne dolaze samo od vestibularnog aparata, oni mogu doći i od receptora u retini (ako se fokus često mijenja ili imamo treperenje nekog predmeta pred očima), a pored toga dolaze i od vagusnih završetaka u sluznicama i serozama unutrašnjih organa.

Nadražaji idu preko odgovarajućeg refleksnog luka i izazivaju vertigo, nistagmus, lateropulziju i vagusne efekte (muka, povraćanje, bradikardije, hipotonije i znojenje).

Osjetljivost na podražaje raste u zamoru, nespavanju i kod uzimanja alkohola, u toku bolesti itd.

Kako postupati?

Ako ste skloni bolesti kretanja, da biste lakše stigli do željenog odredišta, pripreme za svako putovanje trebaju uključivati mjere za sprječavanje ili smanjivanje osjetljivosti na bolest kretanja. To znači pripremiti se za što ugodnije putovanje, ako je ikako moguće prijevoznim sredstvom u kojem se najbolje osjećate.Najsigurniji način za sprječavanje bolesti kretanja je prekid aktivnosti koja uzrokuje neugodu. To je moguće putujete li privatnim automobilom, no kad putujete drugim prijevoznim sredstvima, ne možete birati kad ćete se zaustaviti.

Evo nekoliko savjeta kako si možete pomoći:

  • Prije odlaska na put nemojte obilno jesti i piti. Probava će vam biti otežana, a to je već dovoljan razlog da vam bude mučno. Nemojte pušiti niti konzumirati alkohol jer to može pojačati mučninu.
  • Teški, jaki mirisi mogu izazvati mučninu i povraćanje. Stoga nemojte koristiti jake parfeme.
  • Udišite mnogo svježeg zraka. Otvorite prozor u automobilu, popnite se na gornju brodsku palubu ili uključite ventilaciju iznad glave u zrakoplovu.
  • Sjedite mirno! Dok putujete, budite mirni, nemojte razgovarati sa suputnicima ako vam to smeta. Tijekom putovanja važno je držati glavu što mirnije, najbolje je nasloniti se uspravno na naslon sjedala, pogled usmjeriti ravno ispred sebe i ne okretati se ni lijevo ni desno, ili zatvoriti oči. Dobro je usmjeriti pogled na nešto nepokretno.
  • Sjednite sprijeda gdje se pokreti najmanje osjećaju – na prednje sjedište u automobilu, u središte broda ili u prednju kabinu na brodu ili blizu krila u zrakoplovu. Pokušajte naći što udobniji položaj. Izbjegavajte sjediti u smjeru suprotnom od smjera kretanja prijevoznog sredstva.
  • Nemojte čitati dok se vozite.
  • Ako je ikako moguće, provedite putovanje spavajući ili putujte noću – tada se šanse za pojavu tegoba smanjuju jer ne možete vidjeti kretanje.
  • Mislite o ljepotama putovanja. Bolest kretanja djelomično je psihološke prirode – ako mislite da ćete povratiti, vjerojatno i hoćete. Umjesto toga, skrenite misli na nešto lijepo.
  • Dobro se naspavajte. Umor povećava šansu za dobivanje bolesti kretanja. Stoga se naspavajte prije odlaska na put.

Ako vam nijedan od ovih savjeta ne pomaže, a osjećate mučninu tijekom svakog putovanja, uzmite tablete protiv mučnine. Preporučit će vam ih liječnik. Važno je pridržavati se pravila za uzimanje lijeka – treba ga uzeti pola sata prije polaska na put. Isti lijekovi, ali u manjim dozama, mogu se dati i djeci, no prije nego što se na to odlučite, morate se posavjetovati s liječnikom.
Osim tableta, protiv mučnine može pomoći i flaster koji se zalijepi iza uha, i postupno otpušta lijek koji sprječava osjećaj mučnine tijekom putovanja. Lijek protiv putne mučnine djeluje na mozak, tako da možete osjetiti umor i manjak pažnje. Stoga budite oprezni ako ste vi vozač.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.